Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пловдив връща акциите на Панаира, Варна - не!
Автор: Пламена Николова 09:42 / 27.04.2017Коментари (0)3745
© Varna24.bg
Варна няма да връща акциите си в Пловдивския панаир. Такова решение бе взето от изпълнителната комисия на ГЕРБ за Пловдив, но за Варна - не, заявиха за Varna24.bg от пресслужбата на ГЕРБ.

Кметът на Варна Иван Портних също бе потърсен за коментар, но не бе открит. Председателят на Общинският съвет в морския град Тодор Балабанов също коментира за Varna24.bg, че на този етап до него не е стигала информация от Варна да се иска връщане на акциите в панаира.

Припомняме, че изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Община Пловдив Иван Тотев и на групата общински съветници на ГЕРБ на сесията днес да отменят решението на Общински съвет Пловдив за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив. Това стана по време на заседание на Изпълнителната комисия на партията вчера. 

Мотивът на председателят на ГЕРБ Бойко Борисов за решението са опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП. 

"Няма да позволя името, авторитета и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси", заяви Борисов.

Припомняме, че раздялата на държавата с Панаира започна в края на 2006 г. по време на Тройната коалиция, като сделката беше движена от тогавашния зам.-министър на икономиката и сега лидер на БСП Корнелия Нинова. Правителството на Станишев подари без търг и конкурс 49% от капитала на "Пълдин туринвест" - смесено дружество между пловдивската община и компании на Георги Гергов.

Община Варна да придобие предоставените от държавата 16 314 400 броя акции, които са 29% от капитала на Пловдивския панаир, реши на 4 август 2016 г. Общинския съвет във Варна.

Решението беше взето със 32 гласа "за", 5 "против" и 3 "въздържал се", след тежки дебати в зала "Пленарна".

В решението на МС за прехвърлянето на акциите се посочваше: "Прехвърлянето на акциите е свързано със стремежа да се създадат условия за по-гъвкава и ефективна търговска политика, която да улесни достъпа на български стоки до международните пазари, както и да бъде увеличено международното участие в проявите на панаира, с цел привличането на инвестиции в България".

Както Varna24.bg първо съобщи, Варна получи по-голям дял от Пловдив в панаира с идеята да размени акциите си за т.нар. Дупка в центъра на града, собственост на бизнесмена Георги Гергов. Въпреки, че кметът на Варна дълго мълча дали това е така, то беше потвърдено от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов при едно от посещенията му във Варна. Ето какво каза на 29 септември 2016 г. Рашидов:

"Варна не може да стои с тази киста в центъра и затова съм молил да се вземе държавническо решение и да се забравят политическите страсти. Хората във Варна са мъдри-любовта с Гергов за тях няма значение и ще си върнат центъра ", припомни Рашидов за решението на държавата да се откаже от дела си в панаира и да го прехвърли на Варна и Пловдив.

Прословутата дупка се шири на 3775 кв.м на пъпа на Варна, като теренът е собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Той обаче не може да инвестира в строителство заради наличните руини от късноантични сгради. Но може да го замени за това, което общината има - дадените безвъзмездно от държавата 29% от "Международния панаир Пловдив", на който той е мажоритарен собственик.




Още по темата: общо новини по темата: 53
29.02.2024 »
09.01.2024 »
02.03.2021 »
22.10.2019 »
07.10.2019 »
06.10.2019 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Бум на коклюш в България
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: