Спортен психолог ще работи с младите "моряци"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:26 / 29.06.2017
2119
Психологът на ПФК Черно море Кристина Димитрова започва поетапна работа с юношите в академията на клуба. Психическата подготовка в днешния футбол е вече почти толкова важна, колкото и физическите тренировки, казва Димитрова, а целта й е да помогне на младите футболисти да се справят с напрежението на професионалния футбол след преминаването им в мъжкия тим.

В голяма част от българските клубове, треньорите са тези, които сами извършват специфичната работа на спортния психолог.

На "Тича", обаче, знаят как би повлияло на отбора назначението на специалист в тази област и взеха на работа Димитрова в началото на миналия шампионат, за да работи с футболистите в първия отбор. В момента тя е на лагера с тима в Банско, където вече проведе няколко теста с играчите.

"Работата на спортния психолог или терапевт е специфична. Не е достатъчно да си изкарал диплома и завършени курсове и специализации. Тя е дарба. Необходимо е да имаш усет към човека, с когото работиш, да съумееш да преживееш неговите чувства и емоции, да "напипаш" проблемната зона и чрез насоки да му позволиш сам да достигне до себе си. Така той сам ще избере най-правилния път към промяната", казва Димитрова, която е възпитана с любов към спорта.

Покрай баща й, който е бивш футболист на Волов Шумен и сертифициран треньор от школата на ПФК Черно море, а в последствие и съдия, тя израства с футбола.

"В професионалния футбол работата изисква специални подходи, които да подпомогнат разгръщането на пълния потенциал на играчите. Чрез консултации, медитации, тестове и др., през които да се спомогне процесът по отстраняване на психологичните бариери, съществуващи у всеки индивид", смята младата психоложка на Черно море.

"Основна цел на психолога е да мотивира играчите, да освободи съзнанието, да употреби стратегии за понижаване на стреса, да предотврати burn out, когато тренировъчният процес внася свръх високо напрежение. Методики като визуализация и целеполагане повишават продуктивността на футболиста", заяви още терапевтът.

"Качествените резултати са свързани с дългосрочна ангажираност на психолога. Допреди години се считаше, че работата с терапевт е нужна, само когато даден спортист има проблем. Това разбиране, макар и бавно, вече се променя. Осъзнава се, че физическата и психическата подготовка трябва да вървят ръка за ръка, защото постиженията в спорта се дължат на голям процент от предварителната настройка на ума", завърши Димитрова.



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 1
Днес: 0
»


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).