Капитан Тома Томов с интересни подробности за поредното издание на регата "Кор Кароли“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:56 / 28.07.2017
1477
"Кор Кароли" - ветроходното състезание за което казват - "Регатата на регатите". Това е най-обичаната регата, защото в нея участва елита на българското ветроходство. Регата, която се прави с много любов, добра организация и отношение, както от страна на организаторите, така и от страна на участниците. За седемнадесетото издание на ветроходното състезание говори председателя на Фондация "Кор Кароли" - капитан Тома Томов.

- Да, това е седемнадесето издание на регатата, първото беше през 2001 година, като идеята на учредяването на тази регата беше на Стефан Методиев /бившия председател на фондацията/, който се оттегли, но активно помага. От тогава всяка година регатата се провежда и се превърна в едно привлекателно събитие за всички ветроходци у нас на килови яхти. Особено последните десетина години, след като се появиха много хубави, модерни и бързи състезателни и круизни яхти. "Кор Кароли" наистина стана една богата, пищна и интересна регата за всички.

- Тази година старта е в Бургас. Това как се приема във ветроходните среди? Това ли е най-голямата новина тази година?
- Тази година за първи път организаторите изнасят старта в друг град и в това няма нищо необичайно. В крайна сметка българското ветроходство не може да има центрове и ние във Варна да си правим варненски регати, а в Бургас да си правят бургаски такива. Българското ветроходство има един център и това е България. В целите на фондацията е заложена и идеята на кап. Георги Георгиев - всички да се обединяваме, а не да се разделяме. И ние сме много радостни, че Община Бургас, начело с кмета, Пристанище Бургас и яхт клубовете в Бургас приемат регатата радушно и с голямо желание съдействат и ни партнират.

- Стартът е в Бургас, но финалът е във Варна, което равнопоставя двата града.
- Съорганизатор на регатата от край време е Община Варна и за това самото събитие се прави така, че да застъпи празника на Варна - 15 август. Затова държим най-важните моменти или старта или финала с награждаването да са във Варна. В този ден ние сме част от програмата на Община Варна и между 18:30 и 19:30 ч., ще бъдем на сцената, разположена на Морска гара, където ще се проведе награждаването, свързано с крайното класиране.

- А "Варна - Европейска младежка столица 2017" вписва ли се в идеята за регатата "Кор Кароли"?
- Е, да разбира се, повече от логично. Регатата се прави за младежите. Регатата се прави от една страна за тези, които вече са се утвърдили във ветроходния спорт и тези, които сега прохождат, сега трябва да им се даде шанс и да ги стимулираме да наблегнат на спорта.

- Колко са общо милите тази година, които трябва да бъдат изминати?
- Общо са около 110 мили. Първата гонка ще стартира на 13 август сутринта, от Бургас до Св. Влас. Тя е около 20 мили, като с ляв борд ще се вземе острова Св. Анастасия. Втората гонка ще стартира сутринта на 14 август, от Св. Влас, до Варна. Това е по-дългата гонка, тя е около 40 мили. Последната гонка, на 15 август, ще стартира сутринта, около 10 часа, от вълнолома на Варна. Ще бъде във Варненския залив за да се създаде атракция на варненци и гостите на града в празничния ден.

- Защо про-ам гонките намират своето място и се налагат в регатата?
- Да, про-ам гонките се наложиха от няколко години. И тази година ще има такава, на 12 август, в Бургас, Тя е демонстрационна и цели повече хора да се качат на яхта, да се докоснат, да почувстват, макар за час-два трепета, емоцията и тръпката на ветроходството. В тази про-ам гонка ще поканим и спонсорите на събитието, за да усетят точно какво е плаването под ветрила. Това е още една атракция за гражданите на Бургас, защото Община Бургас има амбицията това да се превърне в градски празник. Едно такова състезание е привлекателна атракция за гражданите и гостите на града.

- Има ли някои много нетърпеливи яхти и екипажи да са подали вече заявка?
- Вече имаме отговор на изпратените покани до руснаци и украинци и сега оформяме формалностите по участието на няколко лодки от там.

- Благодаря на председателя на Фондация "Кор Кароли" кап. Тома Томов за очакваната с голям интерес ветроходна регата "Кор Кароли".

Източник: Румен Генов, БНР



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).