Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Черно море се превръща в алтернативен маршрут за мигрантите
Автор: Екип Varna24.bg 09:04 / 29.09.2017Коментари (0)2534
©
Черно море се превръща в алтернативен маршрут за мигрантите, които се опитват да достигнат до Европа. Това заяви началникът на щаба на Военноморските сили кап. Георги Пенев по време на международна конференция за сигурността в Черноморския регион, която се проведе във Варна.

Причините са в засиления контрол по маршрутите, които трафикантите на хора използват в Средиземно и Егейско море, както и допълнителната охрана на външните граници на Европейския съюз, осигурена от Унгария и Македония. Четири опита за навлизане на плавателни съдове с мигранти от турски в български териториални води са предотвратили българските гранични полицаи от началото на годината досега.

Правят се опити да бъде възстановен каналът за трафик на мигранти през Черно море. Това показва високият брой заловени бежанци на територията на Румъния и България през последните месеци. Около 500 мигранти от Близкия Изток са достигнали румънските брегове на Черно море от Турция само за август, сочат данните на румънската брегова охрана. Бройката не е била толкова висока от 4 години насам, например през миналата година само един нелегален имигрант е заловен в Черно море.

Капитан I ранг Георги Пенев, началникът на щаба на Военноморските сили коментира: "В резултата на действията на НАТО и на Европейския съюз в Средиземно море с цел пресичане на трафика на хора през Средиземно и Егейско море, там намаляха възможностите за нелегално преминаване и според мен неминуемо ще се търсят други коридори".

Ролята на Военноморските сили в пресичането на канала за трафик на мигранти е от особена важност, тъй като само те разполагат с необходимото оборудване за мисии в открито море и при тежки метеорологични условия.

"Тепърва пред нас ще излизат такива предизвикателства - нашата система за наблюдение своевременно да открива и оттам нататък цялата система за въздействие на държавата срещу такива събития своевременно да реагира", допълни кап. Пенев.

Според президента на Европейския институт за стратегии и анализи Илия Лингорски, решението на тепърва назряващия проблем за България се крие в създаването на обща отбранителна политика на страните от Европейския съюз и общ фонд, чрез който да бъдат осигурени средствата за това.

Илия Лингорски от Европейския институт за стратегии и анализи каза: "Това става възможно с Брекзит, тъй като основната страна член, която бе против и би блокирала такъв път за Европейския съюз е Великобритания. Респективно за нас от изключителна важност за Черно море е Брекзит да приключи бързо, да приключи разумно".

Според Лингорски България трябва да осъзнае стратегическата позиция, в която се намира не само заради географското си местоположение, но и заради бъдещото председателство на съвета на Европейския съюз, защото от страна, разположена по периферията тя се превръща във фактор, който може да се окаже решаващ за бъдещето на единна Европа.

Източник: БНТ




Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Олиото стигна цената на зехтина
Дете почина в училищен двор в Казанлък
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: