Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мисис България разтърсващо: Понякога изтръпвам и плача!
Автор: Екип Varna24.bg 14:39 / 28.12.2017Коментари (2)3645
©
Мисис България Мариана Маринова застава начело на благотворителната кампания #One Voice. Тя поведе новите носителки на титлата Мисис България 2017 от тазгодишното издание на конкурса на шествие. Тя е посланик на кампанията за България, като част от конкурса "Мисис Свят". Пред репортер на "Шоу" тя разказва подробно за инициативата срещу домашното насилие, както и реални случки от личния й живот и споделени от различни миски по света. 

- Мариана, разкажи ни повече за кампанията срещу домашното насилие, която подхвана наскоро? 

- Това е кампания за борба с домашното насилие. Борба силно казано, защото няма да тръгваме на бой. За момента кампанията е информационна - нашата основна цел е да я популяризираме. Искаме да покажем, че домашното насилие не е нещо нормално за семейството и че не е правилно. Хората, които са жертва на такова нещо, трябва бързо да търсят помощ от специалист. Най-важното нещо за човек с такъв проблем е той да го признае първо пред себе си и да не се срамува да го направи и пред другите. 

Понякога минават години и човек, който живее в такава атмосфера на насилие, се затваря в себе си и не дава никакви сигнали извън къщата си, че е подложен на такова нещо. Това води до сериозни емоционални проблеми при самия човек. Свикнали сме най-често да говорим за жени, жертви на домашно насилие, но и децата също са потърпевши, пък защо не и мъже?! Ние искаме да обединим гласовете си и кажем: "Това не е редно. Не трябва да се търпи". Жените, които си мислят, че физическото насилие е признание за вечна любов - не, не е. Домашното насилие се превръща в сериозен проблем 

- "Бий ме, обичам те", неслучайно съществува тази фраза? 

- Манталитетът на Балканите е такъв, че мъжете имат силно чувство за собственост, трябва винаги да доминират, да се покажат. Да упражниш насилие върху жена не е мъжко. Това "Бий ме, обичам те" в България важи с пълна сила. За съжаление самите жени се гордеят, когато човекът до тях ги ревнува до полуда, когато не им дават да говорят по телефона, когато ги следят... Това в никакъв случай не са признаци на много голяма любов.  

- Певицата Дебора излезе и сподели пред медиите, че е подложена на системен физически и психически тормоз от мъж! Цялото това нещо обаче й навлече само негативи и в момента лежи в психиатрия!  

- Нейният случай е малко по-различен, защото все пак е публична личност. По принцип телевизията не е мястото, където да се решават проблемите на домашното насилие. По този начин можеш да засилиш злобата на насилника както се получи при нейния случай. В един момент обаче на човек му писва и е готов на всичко, само и само да прекрати това нещо. Решила е да говори публично и по този начин да опита да се спаси от тази връзка. Моите адмирации, че тя има смелостта да говори и да се бори. А дали е намерила най-правилния начин - не знам... 

- Но по този начин, когато се говори публично, има шанс повече жени в нейното положение да се осмелят и да предприемат някакво действие... 

- Дали ще се бият тихо и тайно вкъщи, или ще го кажат публично - не виждам огромна разлика. Така или иначе седиш и живееш в кофти среда. По-добре да излезеш смело напред, да кажеш "Край, стига". Много често, когато една жена в семейството е жертва на домашно насилие, самите деца стават после агресори. Това оставя траен отпечатък в тяхното съзнание и израстване като личности. В тях се заражда такава идея, че това е правилното отношение на мъжа към жената. Това са страхотни проблеми върху децата. Мариана и Мари Вачева Има случаи, в които самите родители са насилници върху децата. Бях лице на една международна компания преди години, в която основна линия бяха децата, жертви на домашно насилие. 

Работих с един дом в България, който е с принудително извеждани от семейството си деца. Има ужасяващи случаи! Има родители наркомани, проститутки, алкохолици... Домашното насилие не се изразява само в биенето на шамари. Психическият тормоз е по-страшен. Темата е супертежка и не е лесно да се разреши. Много хора казват, че с тези проблеми трябва да се заемат институциите. Преди тях обаче трябва ние да го направим. Много жени изпитват страх, защото са зависими -
Мариана и Мари Вачева
дали финансово, емоционално, или пък си мислят, че няма кой да ги погледне с децата, или пък съпругът ги плаши, че ще им ги отнеме... Водени от страха си, са склонни да живеят в нещастие. 

- Освен теб кой друг застава зад тази кампания? 

- #One Voice не е българска идея, а международна кампания на "Мисис Вселена". Това е най-големият форум за омъжени жени, към който работя от години. Обединената идея на този конкурс е за домашното насилие. Вече 8 години провеждаме големи форуми със специалисти в различни континенти. Повечето жени, които участват на тези конкурси, са били жертви на домашно насилие и разказват личните си истории. Чувала съм много страшни неща от жени от Ирак, Индия, Пакистан - там жената няма никакви права. Там домашното насилие е съвсем нормално. Виждала съм жигосани жени.

През 2015 г. едно момиче от Афганистан сподели покъртителна история, но, слава богу, е успяла да избяга от тази страна. Тя е претърпяла страшни неща - бита е, изнасилвана от братя си, 14-годишна е продадена от родителите си на възрастен мъж, който й става законен съпруг... Всяка година на тези форуми изтръпвам и плача. Това са хора, които са намерили начин да избягат. Това е правилният път. По-добре да страдаш 3-4-5 дни, но това да е краят, отколкото да се потискаш цял живот. В Южна Африка също има голям проблем с домашното насилие. 

Направихме кампания и за България и носителките на тази титла през последната година в България я подкрепиха. Заснехме една фотосесия и държа да отбележа, че нашата кауза на този етап е само информационна и цели да популяризира идеята за домашното насилие. Ние не събираме пари и по-добре, защото се спекулира с това. Имаме идея с Мари Вачева да направим пропаганден спот, който да се върти по телевизии и радиа. Ще включим доста популярни личности от българската поп сцена, артисти, модели и т.н., а да може гласът ни да бъде чут от много хора. Моята голяма мечта е да успеем да направим в максимално кратки срокове едно защитено жилище, в което да идват хора, изстрадали от домашното насилие. В България има такива жилища, но аз искам да си създадем наше.

 




Още по темата: общо новини по темата: 412
06.01.2019 »
09.11.2018 »
15.10.2018 »
19.09.2018 »
03.08.2018 »
01.08.2018 »
предишна страница [ 1/69 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дебора...Антонио Карека ще я оправи.Познава я и е горд с това! Домашното насилие се "лекува" със закони и присъди по бързата процедура...не с "рекламни" лица,които дъвчат локуми!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: