Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хиляди мигранти отново пробват да нахлуят в Европа през река Марица
Автор: Екип Varna24.bg 13:15 / 05.05.2018Коментари (0)3095
©
Само през април поне 2900 души са влезли в Гърция, пресичайки Марица - граничната река с Турция. Това е половината от всички мигранти, влезли по този канал през цялата 2017г., обяви Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Споразумението от март 2016г. между ЕС и Турция за спиране на мигрантски поток срещу финансова помощ от 6 млрд. евро изглежда се отнася изключително до опитващите да минат през Егейско море до гръцките острови, коментира "Ройтерс". Прекосяването на Марица отнема 5-6 минути и макар да става несравнимо по-бързо, отколкото плаването през морето, водите на реката са опасни и убиват хора. За първите 3 месеца на 2018г. са се удавили 12 души, докато за цялата минала година жертвите тук са били 8, споделя пред агенцията съдебният лекар Павлос Павлидис. "Надявам се да не се увеличават, но очакваме най-лошото да предстои, защото трафикът се засили", добавя той.

В края на април ООН съобщи, че повече мигранти са влезли в Гърция през сухоземната граница с Турция, отколкото през морската. Организацията призова властите да подобрят местата за посрещане и настаняване. Обектът за настаняване може да приеме до 240 души, а вече е пълен с повече, включително 120 деца без придружител или разделени от семействата си.

Поради недостиг на място стотици хора са настаняване в полицейските арести, бременни жени и малки деца спят на пода, а други се нуждаят от медицински грижи. Препълнени - понякога два пъти над капацитета си - са и местата по островите, където очакват обработване на молбите им за убежище близо 15 000 души. Гръцкият министър на имиграцията казва, че засилването на потока е започнало през март, а властите свързват това с ожесточените сражения в Сирия и Ирак.

Пресичащите Марица са отвеждани за регистрация, след което получават право на престой за 3 месеца. Теоретично, те могат през това време да се движат свободно из цялата страна, за разлика от задържаните по островите, казват за "Ройтерс" от полицията и помощните организации.

Репортер на агенцията се присъединява на 2 май към група от около 35 бежанци, включително едномесечно бебе, от атакувания от турската армия сирийски град Африн, поела към градчето Неа Виса. Родители с малки деца и вдовици, вървящи часове наред по жп линиите и полетата отново стават честа гледка в Североизточна Гърция, допълва "Ройтерс".

В телевизионно интервю в петък премиерът Бойко Борисов заяви, че "понеже реших въпроса с мигрантите, сега все едно не съществува - сега в Гърция влизат от 300 до 500 души на ден, това, ако влизаха в България да се разхождат? Сега имаме нула мигранти и колегите всеки ден разбиват трафикантски мрежи и ги дават за пример".

През април МВР отчете, че в предходния месец са задържани 175 души с незаконен престой в България, което е увеличение от 100% спрямо февруари. Все още не може да се говори за натиск, какъвто имаше в предишни години, но прави впечатление, че от началото на 2018г. са арестувани 356 граждани на чужди страни (при над 700 за същия период на миналата година), като почти половината са задържави във вътрешността на страната.

Източник: в. "Дневник"



Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: