Няма да има прошка, приеха закона за спортното хулиганство

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:56 / 26.07.2018
4095
Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Закона за опазването на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия срещу спортното хулиганство. Мерките бяха одобрени в спешен порядък заради началото на футболното първенство.

Достъпът до спортното мероприятие ще се осъществява чрез предоставянето на документ/знак, персонализиращ посетителите, или след разчитане на лична карта на посетителя от скенер за лични документи. Тази разпоредба ще влезе в сила една година след обнародването на промените.

Разширяват се правомощията на ръководителя по сигурността и безопасността на спортното мероприятие, свързани с недопускането в спортната зона и спортния обект на лица с наложени принудителни административни мерки, на малолетни и непълнолетни без придружител. Въведено е изискването съгласието на дееспособен придружител на малолетни и непълнолетни да се удостоверява с декларация.

Едно пълнолетно лице може да бъде придружител на не повече от три деца до 16 години, освен в случаите на организирано посещение от учебни заведения или спортни организации и когато е родител, настойник, попечител или друго лице, което полага грижи за децата.

В приетите промени е описано подробно поведението, което се счита за спортно хулиганство. То включва и отправянето на ругатни, други неприлични изрази, жестове и поведение, които са особено вулгарни, както и изрази и скандирания, насаждащи омраза на расова, етническа или религиозна основа.

Системата от наказания е допълнена с принудителни административни мерки, които за определени противообществени прояви ще бъдат налагани от Районното управление на МВР по местоизвършване на деянието, а глобите са завишени.

Например за нахлуване на спортния терен, хвърляне на предмети, отправяне на ругатни, предизвикване или участие в сбивания ще се налага глоба от 1000 до 2000 лв. и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от една до две години.

За посегателство над състезатели, съдии, полицейски органи или за унищожаване или повреждане на чуждо имущество ще се налага безвъзмезден труд в полза на обществото от 60 до 140 часа, или задържане в териториална структура на МВР за срок от пет до 15 денонощия, както и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от две до три години.

Когато противообществената проява е извършена от непълнолетен на възраст от 16 до 18 години, се налага задържане в териториална структура на МВР за срок от пет до 10 денонощия и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от една до две години.

Въвеждат се допълнителни изисквания относно разполагането и използването на видеокамери на спортните обекти. Организаторите на спортни мероприятия ще унищожават видеозаписите не по-рано от три месеца след изготвянето им, освен в случаите, когато те съдържат данни за извършено престъпление или нарушение по този закон, пише БТА.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 0
Днес: 2
»


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).