Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изключителна красота! Иранка очарована от Пловдив и България
Автор: Екип Varna24.bg 14:59 / 07.07.2019Коментари (2)3430
© Инстаграм
Тя може би е най-големият фен на националния отбор на Иран по волейбол. Самата тя играе волейбол. Завършила е право в Лондон и е сред водещите активисти за правата на жените в Иран, а една от основните й битки е иранските жени да бъдат допускани до стадионите и залите, за да гледат на живо спортни събития. Името й е Амелия Асади. 

Тя пътува по света като фен, за да подкрепя националния отбор на страната си, а успоредно с това се бори и за мисиите си. Така стигна и до България, до Пловдив. Иран игра в града под тепетата мачовете си от петата седмица от редовната фаза на Волейболната лига на нациите за мъже. Сред хилядите зрители в пловдивската зала “Колодрума" е и Амелия Асади. 

Дошла за първи път у нас, тръгваща си с прекрасни впечатления, най-вече от българите. “Първо искам да кажа голямо благодаря на хората в България, на хората в Пловдив, бяха невероятни и винаги готови да помогнат. Имате също невероятна храна - опитах толкова много неща и съм впечатлена от българската храна. Като цяло беше невероятно изживяване за мен. За първи път съм в България и съм наистина впечатлена. По време на първия мач от Волейболната лига на нациите в Пловдив - Иран - Сърбия, валеше пороен дъжд.

След мача се опитвах да си хвана такси, но за съжаление, дъждът беше толкова силен, че беше трудно, да не кажа - невъзможно за мен. Като казвам, че хората тук са много гостоприемни и любезни, искам да ви разкажа и това - хора от охраната извън залата бяха на телефоните си 15-20 минути, опитвайки се да се свържат и да ми извикат такси. Не знам колко пъти им се наложи да звънят, с колко компании, за да намерят свободна кола, но не спряха, докато не намериха такси, което да ме закара до хотела. Благодаря ви, мили хора", споделя впечатления с усмивка Амелия. 

“Иранските фенове подкрепят националния отбор по волейбол много горещо. Иран - Сърбия беше много добър мач, с който си осигурихме класирането сред най-добрите шест в Лигата на нациите и битката за медалите. Иран - България - това беше грандиозно изживяване, залата беше препълнена, имаше такъв шум от трибуните през целия мач, страхотна атмосфера. Наистина съжалявам, че вие загубихте, но пък съм много по-щастлива, че Иран спечели. Генерално за мен беше невероятно изживяване в България. Накрая имаше разочарование у мен, че загубихме мача със САЩ, но - хей, това е просто игра и някой трябва да спечели. Да се надяваме, че ще ги победим по време на финалите на Волейболната лига на нациите в Чикаго", продължи с позитивизъм Амелия Асади. 

Независимо от напрежението на политическо ниво между САЩ и Иран тя е на мнение, че спортът трябва да е мост към добро и всички трябва да са съотборници в тази кауза. Затова след края на волейболната среща отиде при американските звезди. “Помолих ги за фланелка с автографи на американските национали, която да дам на търг в подкрепа на ирански деца, чиито семейства живеят в много тежки условия", обясни Амелия. 

Докато живее Англия, завършилата право в Лондон иранка тренира волейбол  в “Полония" - полупрофесионален отбор, който се състезава в London League Premier division и подготвя състезатели за отбори от Суперлигата. Волейболът е нейната суперстраст, но своите “суперсили" насочва в друго. “Аз съм активист за правата на жените", казва гордо тя и допълва голямата си болка: “Жените не са допускани до стадионите в Иран." 

В края на 2018 г., след близо 40-годишна забрана, на иранските жени беше позволено да гледат футболен мач на живо, а стотици се осмелиха и присъстваха на финала на Азиатската шампионска лига в Техеран. Президентът на ФИФА Джани Инфантино бе лично на мача с министъра на спорта на Иран. 8 месеца по-рано 35 иранки бяха задържани, след като опитаха да влязат на футболен двубой. 

Пред света това може и да изглежда като първата голяма крачка към разрешаване на този проблем, но явно предстои още дълъг път. Поне според Амелия Асади, която от години върви по него. “Нищо не е лесно, но винаги има светлина в края на тунела. Светлината е далече, но ние ще стигнем до нея. Жените трябва да бъдат допускани до стадионите", завърши тя, цитирана от "Спортал". И тръгна от Пловдив и България през Лондон към други градове и страни, към други зали и стадиони, но със същите емоции и същата цел.



Още по темата: общо новини по темата: 216
14.10.2022 »
27.09.2022 »
13.09.2022 »
11.09.2022 »
28.08.2022 »
26.08.2022 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: