Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Уважаеми зрители, край с "Шоуто на Слави" след 4176 предавания! Ето как започна и приключи всичко!
Автор: Екип Varna24.bg 11:24 / 27.07.2019Коментари (7)7582
©
Само още три издания и “Шоуто на Слави" спира завинаги на 31 юли! След 19 години в ефира на Би Ти Ви и след 4176 предавания. Такава е сухата и съвсем немалка равносметка на най-гледаното тв шоу у нас, изразена с цифри. Тя обаче е внушителна и като съдържание, тъй като тази статистика крие зад себе си хиляди гости - български и чужди знаменитости във всяка сфера на човешката дейност, виртуозни музикални изпълнения на живо от цял свят, модерен балет, “Ку-ку бенд" - оркестъра на световно ниво, десетки хиляди актуални коментари и дори разследвания на талантливия сценарен екип. И много, много труд.

В “Шоуто на Слави" се работи като във всекидневник - от сутринта до изгасването на светлините в студиото след финалния надпис. Сценаристите четат, пишат, редактират поне по 10 часа на ден, музикантите - дори повече, когато записват нова песен или албум или се готвят за концерт или турне.

Репетициите са две на ден - веднъж само по сценария, втори път - на “Ку-ку бенд", и често е с госта, особено ако той пее или свири. Нищо от това обаче нямаше да се случи, ако не беше Слави Трифонов с неговата пословична дисциплина и организираност. Още в началото той се прочу с няколко свои заповеди, които в очите на зрителите звучаха забавно, но бяха безпрекословно изпълнявани от екипа. Така е и до днес.

Например:

- На репетициите няма мобилни телефони - не просто изключени или на тих режим, просто няма. Не дай си боже да звънне нечий телефон! Глобата е 100 лева или Слави скача върху него. Преди години наистина имаше човек от екипа, чийто телефон беше счупен. Оттогава грешки допускат само някои гости.

- Каже ли се час за събиране на екипа, всички пристигат с 30 минути по-рано. “Това е цял автобус хора, представяш ли си какво ще стане, ако изчакваме всичките, цял ден няма да може да се съберем", обясни преди години Трифонов в Лондон, който с “Ку-ку бенд" направи първия си концерт в чужбина. Какво е наказанието ли? Май никога не е прилагано, защото всички познават суровия му характер.

Никой обаче не му се сърди. Напротив. По-лоялен трудов колектив едва ли има някъде другаде. Причината е, че той лично избира всеки един член от него не защото е послушен, а защото е изключително талантлив. Всички в “Ку-ку бенд" са виртуози - свирят от Бах до чалга, имат висше музикално образование, а трима от деветимата преподават в Националната музикална академия (гл. ас. д-р Цветан Недялков - китара, гл. ас. д-р Иван Стоянов - бас китара, и Кристиян Илиев - клавишни). Сценаристите са подбирани с конкурси, сред тях има изявени поети и писатели (Ивайло Вълчев, Иво Сиромахов) и всички те са с изявена гражданска позиция.

С този всекидневен ритъм “Шоуто на Слави", тръгнало някога като политическо кабаре, на практика се превръща в явление. Доказателството е, че през тези 19 години медиите не спират да отразяват буквално всичко, което се случва в предаването.

Ето кратката история на шоуто, която изобщо не претендира за изчерпателност - няма как да се случи на вестникарска страница. Но пък ще покаже част от нещата, които са ни разсмивали и разплаквали. Началото идва с края на “Хъшове".

14 октомври 2000 г. - Би Ти Ви излъчва пряко концерта “Хъшове на прощаване" и това е финалът на романтично-революционното тв шоу. Легендарното предаване на компанията “ТриВоДи" (Трифонов, Воденичаров, Дилов) е свалено от националния ефир на БНТ през януари. Започва да се излъчва по тв “7 дни", а екипът намира пристан и на страниците на “24 часа". Всяка събота вестникът публикува 4 страници, списвани от сценаристите на предаването и озаглавени “24 хъша". След прощалния концерт екипът започва сухи тренировки за новото шоу.

27 ноември 2000 г. - “Шоуто на Слави" тръгва в ефира на Би Ти Ви. Съвсем в началото то е продукция на “ТриВоДи", след което започва да го прави компанията на водещия Слави Трифонов - “Седем осми" АД. Записва се всяка делнична вечер от 20,00 ч в студио 1 на Би Ти Ви в зала 12 на НДК и се излъчва от 22,30 до 23,30 ч.

“На 10 години веднъж мога да си позволя да се покажа." Така отвръща Кеворк Кеворкян на поканата да е първият гост в “Шоуто на Слави". Дотогава 10 години той не се е появявал на малкия екран. “Изключително съм щастлив, че първият ни гост е личност, в която се преплитат митичното и мистичното, легендарният водещ и журналист, човекът “Всяка неделя" Кеворк Кеворкян." С тези думи Слави Трифонов започва интервюто си с него. В типичния си реактивен стил Кеворкян отвръща: “След такива думи човек да стане и да си тръгне. Ако си тръгна, какво ще правиш? - Няма да си тръгнеш. Ти си точен човек. Десет години не си се показвал на тв екран. Как се чувстваш? - Интересно. Но все пак съм взел един реланиум.

След което обяснява защо е решил да се появи в шоуто: “Почваш нещо, което е сложно и е голямо изпитание. Интересно е да се види докъде ще стигне. Пък и в “Ку-ку", “Каналето" и особено в “Хъшове" имаше нещо, по което те и “Всяка неделя" си приличат. Вие имате по-големия късмет, че сте по-свободни. Странно е, че политиците се сърдят. Те всъщност трябва да са доволни, защото това означава, че по някакъв начин си вършат добре работата, разширяват пространството на свободомислието."

Накрая съветът на Кеворкян към Слави е: “Ще се превърнеш в човека въпрос в това студио. Най-нужно ще ти е търпението да изслушваш събеседник". За да гледат старта на шоуто, на първия ред в студиото сядат тогавашните шефове на Би Ти Ви - американецът Албърт Парсънс и Светлана Василева. Впрочем Парсънс пристигна в България, за да участва в едно от последните издания на шоуто в петък, 26 юли. На старта Слави не спира да иронизира злополучните първи новини на Би Ти Ви, в които често се губи звукът (първата новинарска емисия на телевизията, проходила на 1 юни 2000 г., е на 18 ноември). Парсънс искрено се забавлява, след което пита своя американска приятелка, която е в публиката, дали е харесала токшоуто. “Много, но не разбирам езика", отговаря му тя на английски.

Сред публиката е и рекламният бос Красимир Гергов, който има особено близки връзки с Би Ти Ви, а днес е неин миноритарен собственик. Лидерите на “Гергьовден" (партия, която вече не съществува) също са там да подкрепят на живо Слави - Любен Дилов-син, Петър Курумбашев, ревизорът Емил Димитров. И още Йълдъз Ибрахимова, Иван Кулеков, Стефан Рядков, Любо Ганев. Срещу публиката виси табела с надпис на английски “Ръкопляскайте" - има я и до ден-днешен. Преди началото на шоуто Евгени Димитров - Маестрото предупреждава за всеки случай гостите да ръкопляскат, когато таблото светне в червено.

От 2001 до 2004 г. шоуто успява да разшири праймтайма на телевизията до 23,30 ч, като привлича средно между 2 и 3 милиона зрители всяка вечер. С този небивал интерес само за една година “Шоуто на Слави" се превръща в институция. Ето какво пише за него в. “168 часа" на 23 ноември 2001 г.:

“Неписаното правило, че каквото не е излъчено в “По света и у нас" - не се е случило, май се промени. Вече каквото и да се случи, трябва да мине през “Шоуто на Слави Трифонов". Ако си най-харесваният министър - гостуваш на Слави. Като те изгонят от правителството - изплакваш се на Слави. Когато се кандидатираш за президент - къде другаде да направиш дебат с опонента си освен при Слави.

От обикновен шоумен Трифонов се превръща в институция, свързана не просто с развлекателните събития и личности в държавата, а сериозно ангажирана с основни процеси в обществения живот."

8 юни 2002 г. - “Шоуто на Слави", в което гостува кинозвездата Жан-Клод ван Дам, е класирано за финалите на американската награда “Еми", тв вариант на оскарите. През следващите две години предаването продължава да се бори за престижния приз - с изданието, в което Михаил Горбачов се разплаква пред Слави (2003 г.), и с шоуто, в което водещият разговаря с легендарната главна редакторка на “Космополитън" Хелън Гърли Браун и съпруга ѝ Дейвид Браун - известния филмов продуцент на “Челюсти", “Шоколад" и др.

21 май 2004 г. - Слави е първият българин, препълнил лондонската зала “Астория". Той и “Ку-ку бенд", облечени с черни тениски с надпис на английски “Освободете българските медици в Либия", излизат на сцената пред 2000 души, предимно българи, които живеят във Великобритания.

30 юни 2005 г. - “Партия ли? Когато му дойде времето", обявяват Слави Трифонов и сценаристите му в интервю пред “24 часа". Казват го по повод тогавашните парламентарни избори, заради които в шоуто им гостуват повечето лидери на партии.

27 ноември 2005 г. - Слави подарява 87 телевизора на всички, купили си билет и присъствали на шоуто навръх 5-ия му рожден ден. И обяснява: “Преди 5 г. на 27 ноември започна едно предаване с един водещ, който беше на “24 години".

Тогава казваха, че няма да издържа и 2 месеца". На следващата година тв водещият повтаря изненадата за зрителите в студиото си.

20 април 2007 г. - Слави обявява в ефира на шоуто си, че има сериозен проблем с очите. Същата вечер шоу на практика няма. Екипът на предаването сяда на мястото на публиката и сред тях е единствено репортерът на “24 часа". Росен Петров - тогава главен сценарист на шоуто, излиза пред тях и им съобщава: “Слави е болен. Днес бях при него и му взех интервю." Цяла седмица преди това той води шоуто и никой на практика не знае какво се случва с Трифонов.

В тази вечер за първи път от 7 години шоуто е неузнаваемо - няма балет, няма “Ку-ку бенд", няма аплодисменти, само едно интервю на запис, дълго 55 минути. В кадър е единствено интервюираният в едър план - с тъмни очила, брадясал и с леко набола коса.

Слави разказва, че има смущения на зрителните функции, които според лекарите са следствие от синузит, увредил очните нерви. Направени са му множество изследвания. Няма видима промяна в нервите, в малкия мозък или в очите. Апаратите не регистрирали възпалителни процеси. Вероятно проблемът е в областта на хиазмата - мястото, където се кръстосват двата очни нерва, и затова са засегнати и двете очи.

“Аз му предложих да даде това интервю - обяснява Росен Петров. - Той се съгласи, след като му казах, че ако липсва един месец от екрана и ние си мълчим,

жълтите вестници щяха да напишат, че е умрял". След малко повече от месец Трифонов различава топка за билярд на екрана и решава, че е време да се върне на работа. Прави го първо в “Мюзик айдъл" - по онова време музикалното риалити се продуцира от “Седем осми". Дни преди това обаче влиза в шоуто точно преди записа му и дава интервю на живо, в което обявява и ново турне.

20 септември 2007 г. - Слави сваля черните си очила в първото шоу за новия сезон. Той се появява на малкия екран с обикновени очила с диоптър и екипът му веднага отбелязва, че така изглежда по-интелигентно и дори прилича на лекар. Тв водещият носи черни очила няколко месеца, докато лекува зрението си.

12 декември 2007 г. - Слави Трифонов подписва договор с Нова тв за музикалното риалити “Пей с мен". От него е излъчен само един сезон. Това обаче е причината “Седем осми" да не продуцира повече “Мюзик айдъл" по Би Ти Ви след първия му сезон. Продуцентската къща винаги е имала ексклузивен прозорец за преговори относно реализацията на всички мащабни проекти на телевизията, казват тогава от Би Ти Ви. В съответствие с това тя единствена получава писмена покана да прави риалити предаването, но така и не отговаря на нея. Вместо това подписва с Нова тв, а “Мюзик айдъл" е поверено на “Междинна станция" на Иван Христов и Андрей Арнаудов. В края на 2011 г. зрителите на шоуто са между 1 и 2 милиона средно всяка вечер.

8 октомври 2012 г. - шоуто започва да се излъчва в HD качество.

6 ноември 2016 г. - провежда се национален референдум, чийто инициатор е комитет с председател Слави Трифонов. Тогава резултатите му не са признати, но и до днес политиците го използват като официална причина за дебатите за намаляване на субсидията за партиите. Две от всички 4176 предавания никога не са били излъчвани.

На 27 март 2017 г. Би Ти Ви излъчва повторение на старо издание вместо заснетия и предвиден епизод на предаването. Официалната причина е “несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание". Хора от екипа тогава разказаха, че Слави е говорил в предаването за референдума и е прочел писмото си от предния ден, в което отправя ултиматум до политиците да приемат мажоритарното гласуване.

18 април 2017 г. - “Шоуто на Слави" отново е спряно и е излъчен стар негов епизод. Би Ти Ви дава същото обяснение, като и при първото спиране. На следващия ден сценаристите заедно със Слави дават пресконференция, на която присъства и журналистът Васил Иванов от Нова тв. Той е бил злополучният гост, заради когото е свалено шоуто. В него Иванов говори за цензура и корупция сред колегите си.

6 май 2019 г. - Слави Трифонов обявява, че последното предаване на “Шоуто на Слави" ще бъде на 31 юли 2019 г. Компанията му сама отказва да поднови договора си с “Би Ти Ви Медия груп", тъй като “от дълго време не се чувстват част от медийната среда". В предаването е обявена томбола, с която ще бъдат раздадени всички подаръци, които Трифонов е получавал от гостите си през 19-те сезона на предаването, бюрото и диванчето в последния декор на предаването, както и 9-те книги, в които в първите години гостите оставяха своите послания за зрителите.

31 юли 2019 г. - шоуто свършва!




Още по темата: общо новини по темата: 1301
15.12.2019 »
14.12.2019 »
10.12.2019 »
07.12.2019 »
22.11.2019 »
21.11.2019 »
предишна страница [ 1/217 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.07.2019 г.
+1
 
 
Крайно време беше. От доста години насам шоуто за нищо не става. Превключвам канала в момента в който му видя мутрата на тоя. Прекалено много го изби на политика. И то тенденциозна популистка такава.
Aнонимен
на 27.07.2019 г.
+3
 
 
Ей не мога да повярвам още - че това пе*алско шоу - най после свърши - не съм гледал БТВ откакто почна тая пародия на учиндолския цървул - то не бяха тъпотии , то не бяха простотии , тъпи чалги ,глупави скечове - то не бе чудо .
+2
 
 
Номер едно е по кръчмарски хумор и селски изпълнения.
-1
 
 
Слави е номер-1 въпреки,че много не го харесват е ФАКТ.
Aнонимен
на 27.07.2019 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
49-ото Народно събрание
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: