Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България приема до 4000 мигранти при нова бежанска вълна
Автор: Екип Varna24.bg 11:35 / 14.10.2019Коментари (0)1416
©
България може да приеме до 3-4 хиляди бежанци от Сирия при евентуална бежанска вълна след турската офанзива през последната седмица. Това коментира пред БНР Иван Шаренков – правен консултант по миграционни въпроси към Международната организация по миграция в България.

Той твърди, че към момента по външните граници на ЕС няма миграционен натиск, но чисто технически страната ни е значително по-подготвена за разлика от ситуацията преди 4-5 години.

Шаренков обясни, че конфликтът се развива на границата на Сирия, докато във вътрешността на страната няма конфликт. По тази причина било трудно да се прогнозира дали миграционните потоци ще тръгнат към Европа или към вътрешността на Сирия.

Шаренков смята за нереалистично Турция да отвори границата, за да нахлуят в Европа милиони мигранти, както заплаши турският президент Реджеп Ердоган.

Ситуацията с турската операция в Сирия може да създаде "непоносима хуманитарна криза“, заяви преди това френският президент Еманюел Макрон по време на среща на съвета за сигурност в Елисейския дворец.

"Турската операция в Сирия, разбира се, е в центъра на нашето притеснение. В последните часове разговаряхме с президента Тръмп, с президента Ердоган и отправихме ясно послание. Общото ни желание е да спрем това насилие“, каза френският държавен глава.

Германският канцлер Меркел също предупреди, че нахлуването може да засили позициите на Ислямска държава и да дестабилизира региона.

"Канцлерът изрази подкрепа за незабавното прекратяване на военната операция“, заяви Улрике Демер, говорител на Меркел.

Берлин спря част от износа на оръжие за Турция. Меркел също предупреди Ердоган, че въпреки интересите на турската сигурност по сухопътната граница, офанзивата вероятно ще измести големи части от населението в Северна Сирия, заяви Демер.

По-рано в неделя Доналд Тръмп нареди на всички американски войски да се оттеглят от северната част на страната, за да се избегне кървав конфликт между Турция и подкрепяните от САЩ кюрдски войски, който "се влошава с времето“, заяви днес министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър.

Оттеглянето предполага вероятно пълно изтегляне от Сирия на около 1000 американски войски, които си партнираха с кюрдите за борба срещу групата на Ислямска държава в Североизточна Сирия, въпреки че Еспър не каза, че американските войски напускат страната, съобщи АП.

Властите, ръководени от кюрди в северната част на Сирия, постигнаха споразумение със сирийското правителство в Дамаск за разполагане на сирийските сили по цялата турска граница, за да подпомогнат отблъскването на продължаващо военно нашествие от Дамаск.



Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: