Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кандидат за кмет на район "Одесос“ с добри идеи за стимулиране на културния живот и туризма във Варна
Автор: Пламена Николова 08:43 / 24.10.2019Коментари (0)5918
По случай празника на централния варненски район "Одесос“, кандидатът за кмет на района от Коалиция "БСП за България“ Иван Любчев Иванов инициира дискусия по темата " Културно-историческото наследство на Одесос – възможности и перспективи в туризма“.

В проявата се включиха млади историци, музейни специалисти и експерти в  сферата та културата, туризма и други области. Изнесена беше интересна презентация, чрез която бе анонсирана неизвестна досега информация за многобройните артефакти в града ни. Акцент бе поставен върху състоянието на археологическото богатство в централната градска част, за което видимо не се полагат системни грижи. Освен че не е налице необходимата консервация, липсва концепция за атрактивната презентация на това богатство пред гостите на града. С тревога историци и археолози алармираха за "скритата“ римска семейна гробница в района на Държавния архив. Забележително е "биоразнообразието“ на което се натъкват туристите, решили да се запознаят с епископската базилика на ул. "Цар Калоян“, крепостната стена на ул. "Цар Симеон I“ както и старините попадащи в периметъра на района на т.н. "Дупка“. Незабавно трябва да се предприемат мерки за почистване, социализиране и приобщаване на тези запустели културно-исторически обекти.

Всичко това обуславя стряскащо ниския брой туристи, които посещават музеите в града ни. Като причина за това, експертите от Варненската туристическа камара посочиха факта, че липсва синхрон между културните институти, политиката на Общината и туристическия бранш при промотирането на културно-историческото наследство от древния "Одесос“. Специалистите призоваха за включване на повече културно-исторически обекти в картата на "100-те национални исторически обекта“. Присъстващите общински съветници посочиха, че необяснимо защо постоянната комисия "Култура, туризъм и рекламна дейност“ заседава много рядко, което затруднява осъществяването на реални политики по проблемните въпроси.

Считам, че е дошло времето Варна да почерпи от опита на съседните областни центрове и да предложи на гостите си т.н. "комплексен билет“, който да включва освен преференциална цена за транспорт от и до курортните комплекси, а също така и възможност за посещение на варненските културни институти. Представена беше идеята за създаване на фонд за културно-историческото наследство на Варна който да бъде  финансиран от приходите от туристическия данък.

Кандидатът Иван Любчев Иванов се ангажира да работи за организирането на фестивал, чрез който по модерен начин, съчетаващ интерактивните средства за визуализация и добилите популярност възстановки на исторически събития от любители на историята.

Присъстващите оцениха идеята като реално работеща и даваща  възможност за удължаване на туристическия сезон.

Кандидатът за кмет изрази надежда, че отправените послания ще бъдат чути, а поетите от него конкретни ангажименти ще бъдат изпълнени.



Още по темата: общо новини по темата: 245
17.12.2019 »
16.12.2019 »
10.12.2019 »
04.12.2019 »
04.12.2019 »
30.11.2019 »
предишна страница [ 1/41 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: