Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ердоган: Защо САЩ дадоха оръжия на Сирия, а на нас - не
Автор: Екип Varna24.bg 12:32 / 25.10.2019Коментари (1)1633
©
Турция вече е създала мирен коридор на 10 километра дълбоко в Сирия от Тал Абяд до Джараблус, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в интервю на живо пред телевизионния оператор ТРТ. Той призова САЩ да екстрадират свързан с ПКК терорист, който е в списъка за издирване на Интерпол, информира "Сабах“, цитирани от БГНЕС.

“Няма забрана за турско присъствие в Сирия. Ще бъдем поне 10 километра дълбоко в Сирия, което ще улесни нашата намеса срещу евентуални терористични действия на YPG", каза той.

Президентът обясни дилемата по отношение на град Айн ал-Араб, наричан също Кобани, като отбеляза, че САЩ казват на Турция да избягва зоната, докато Русия казва на Турция да влезе.

“Ще вземем решение според развитието на нещата", каза президентът.

Ердоган подчерта, че някои страни от НАТО въоръжават терористичната група ПKK и че Германия, Франция и САЩ са се срещали с лидерите на кюрдската терористична организация.

Президентът каза още, че турска делегация ще посети САЩ на 13 ноември, за да обсъди последните събития в Северна Сирия, вече отменените санкции на САЩ срещу Турция и двустранните връзки.

Като повтори, че Турция няма проблеми с кюрдския народ, Ердоган каза: "Кюрдите са наши братя, ние нямаме проблеми с тях, ние се борим само с терористите“.

Той подчерта, че Турция все още може да атакува терористи отвъд безопасната зона, подчертавайки, че страната действа по стратегия срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Ердоган заяви, че солидарността между Турция, Русия и Иран е предотвратила “кръвопролитие" в северозападния град Идлиб в Сирия.

Турският президент призова "цивилизования свят“ да подкрепи Турция и нейната операция.

“Турция има нужда от международна подкрепа за заселването на бежанците.", каза Ердоган и добави, че Анкара планира да изгради болници и училища в безопасна зона в Северна Сирия – една от основните цели на операцията – както и да осигури доброволното завръщане на бежанците.

Терористичният ръководител на YPG / ПKK Ферхат Абди Сахин с кодово име Mazloum Kobani е издирван от Интерпол с червена нота, а САЩ трябва да го предадат на Анкара, заяви президентът на Турция.

“САЩ дадоха най-малко 30 000 камиони с оръжие на терористичните групи в Сирия. Ние сме партньори в НАТО, защо не дадоха боеприпасите на нас?", попита турският президент.

По отношение на президента на САЩ Доналд Тръмп Ердоган каза, че Тръмп е “искрен" в техните разговори.

“Той е действал възможно най-честно до този момент при нашите лични отношения. Ще посетя САЩ сега, когато има положителна атмосфера между нашите страни", каза той.

По отношение на терористите от "Даеш“ в Сирия, Ердоган каза, че Турция внимателно проследява местонахождението им и затворите в Сирия, където се държат. “Ще продължим активно наказателно преследване срещу тях", каза той.

Ердоган също се спря на отрицателната реакция на Арабската лига към операцията в Турция.

“Реакцията на Арабската лига към нашата операция за мир е странна, тъй като те изгониха Сирия от съюза. Турция активно помага на арабите в региона “, каза той.

“Арабската лига досега не успя да се справи с проблемите на ислямския свят", добави президентът.

Във вторник Турция постигна споразумение с Русия относно 10-точков план за създаване на безопасна зона без терор в Северна Сирия и те отново потвърдиха ангажимента си за политическото единство и териториалната цялост на Сирия.

Според споразумението терористите от ПКК/YPG ще се изтеглят на 30 километра от границата с Турция в рамките на 150 часа, а силите за сигурност от Турция и Русия ще провеждат съвместни патрули там.



Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Разделиха си Сирия. Кюрдите ги изтеглят на изток към границата с Иракски Кюрдистан.Ивицата за която толкова реве Ердоган е по границата му.Ще изгони кюрдите на запад,а там ще насели сирийци които не са местни и мразят Асад ,защото са сунити и вместо в лагери в Турция ще са под "охрана" в Сирия ,но пак на чужди от домовете им места.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: