Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
САЩ оповестиха името на корумпирания българин
Автор: Екип Varna24.bg 16:51 / 05.02.2020Коментари (0)1726
©
"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България." Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео. 

"Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.", съобщиха от посолството на САЩ в България.

Миталов е съдията, пуснал обвинения от прокуратурата в шпионаж лидер на "Русофили" Николай Малинов при руския президент Владимир Путин в периода 1 - 5 нноември 2019 г. Главният прокурор - тогава Сотир Цацаров, още тогава отправи сигнал до Инспектората към ВСС и административния ръководител на Спецсъда във връзка с делото и по отношение на въпросния съдия. 

Освен срещу магистрата, САЩ налагат санкции и срещу членове на семейството му - неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова, съобщи още Помпео. 

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб, съобщават още от посолството в София за изявлението на държавния секретар на САЩ.

Дали и как е завършила поисканата от Цацаров проверка на инспектората за съдия Андон Миталов - няма публична информация.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: