Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
БФС с официално изявление след решението на УЕФА за промяна на футболния календар
Автор: Стойчо Генов 17:04 / 17.03.2020Коментари (0)1054
©
Извънредната видеоконференция на всички държави-членки на УЕФА по повод тревожната ситуация с разпространението на COVID-19 на територията на континента доведе до безпрецедентни решения, подкрепени от 55-те федерации и членовете на Изпълнителния комитет на европейската футболна централа.

Най-важната промяна, свързана с футболния календар, е изместването на ЕВРО 2020 с една година – вместо през настоящото лято, първенството ще се проведе между 11 юни и 11 юли 2021 г., като форматът и градовете-домакини на надпреварата ще бъдат запазени. Адаптацията доведе и до други последици – баражите за класиране на европейското първенство, в т.ч. домакинството на България срещу Унгария, няма да се играят в края на март, а ще бъдат отложени за следващата дата за национални отбори в календара, а именно – началото на юни т.г.

Всички страни-членки се обединиха около предложението на УЕФА местните и международните клубни турнири да завършат до края на месец юни т.г., като за целта експертна група на централата работи по множество сценарии в зависимост от датите на подновяване на футболните шампионати на континента. Оптимистичният сценарий, приет от лидерите на европейския футбол, е местните първенства да приключат до 28 юни (като изключение правят страните с най-ниско класиране в ранглистата на УЕФА, които трябва да излъчат класиране до 21 юни). Финалът на Шампионската лига по предварителен план е изместен за 27 юни, а представителите на турската федерация потвърдиха готовността на Истанбул да бъде домакин на събитието. 

"Изключително съм впечатлен от реакцията на всички страни-членки, както и на останалите ни партньори от FIFA, ECA, EL и FIFPro. Доказахме, че целта на футбола е с по-висока стойност от евентуалните приходи и печалби – и именно затова ЕВРО 2020 пред празни трибуни не съществуваше като проект. В този труден момент УЕФА и всички федерации подчертаха, че заедно сме по-силни. Това решение в никакъв случай не е авторитарно, а е плод на съвместната работа на всички държави“, коментира президентът Александър Чеферин и добави, че е постигнал договорка с представителите на КОНМЕБОЛ за промяна в програмата на Копа Америка в следствие на отлагането на европейското първенство.

Чеферин също така увери, че УЕФА ще съумее да компенсира загубите, които федерациите биха регистрирали от пренасрочването на ЕВРО 2020, а програмите "Хеттрик 5“ и "Хеттрик 6“ ще продължат да се провеждат без промяна. Програмата на календара ще доведе до отлагане наЕвропейското първенство за жени идното лято, както и на Европейското за младежи до 21 години и финалната четворка на Лигата на нациите.

От българска страна вота си за предложените от УЕФА промени дадоха и.д. президентът на БФС Михаил Касабов и изпълнителният директор Борислав Попов.

Ръководството на Българския футболен съюз държи да изкаже огромната си признателност към европейската централа за навременната реакция и гарантира, че ще информира спортната общественост за последващите стъпки в адаптирането на календара в българския футбол в зависимост от развитието на обстановката и решенията на държавните власти.

Още по темата: общо новини по темата: 287
09.11.2020
20.07.2020
20.07.2020
17.07.2020
15.07.2020
11.07.2020
предишна страница [ 1/48 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Илиан Илиев е най-добрият треньор в България
Футболист на Левски с най-красивия гол за 2023 година
Григор Димитров със сигурност се изкачва в световната ранглиста
Медведев направи услуга на Григор Димитров и е на финал на Индиън Уелс
Георги Тошев за Гонзо: Спечели човек, овъртолен в схеми, със семпла кариера и нечленоразделна реч
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: