Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Кунчев обяви кога ще е най-страшният период на заразата в България
Автор: Екип Varna24.bg 10:57 / 30.03.2020Коментари (0)1963
©
По Великден ще е най-тежката ситуация, след това очакваме спад на разпространението на коронавируса. Много се надявам да не видим опашки за пенсии в пощенските клонове. Трябва да има график, за да не се получава струпване. Охраната има този ангажимент. Хората могат да стоят отвън и да се допускат по двама-трима. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Статистиката показва, че 60-70% ще го изкарат на крак и ще изградят имунитет. Тези, които трябва да влязат в болница, трябва да има как да бъдат лекувани", добави той.

"Не надценявайте ролята на банкнотите, а просто трябва да си миете ръцете. Пипането на банкноти е малка част от деня ни. Вирусът не е от най-издръжливите. Където има слънчева светлина, дори едно просто забърсване има рязко намаляваме на шанса за заболяване", добави той.

"В Бургас дори преди заповедта на министър Ананиев в болниците бяха направили собствен план. Премахването на пейките също помага. Където се вземат мерки по-рано, е по-малък шансът за разпространение. В Пловдив има повече неспазване на правилата", каза още той.

Кунчев обясни още, че вирусът е въздушно-капкова инфекция и ползването на защитни средства предпазва, но не на 100%. "Презумпцията на медиците е, че всеки болен, до който имат достъп, е инфекциозно болен. Бяха направени стотици тестове, според мен ненужно. Този вирус сериозно циркулира и това, което може да направим, е да не осъществяваме контакти. Важното е да изкараме заболяването леко, да не го предаваме на други и ако е сериозно, да се лекуваме", каза още Кунчев.

"10 до 12 пъти е по-голям леталитета. При грипа е 0,2-0,3 при тази болест в някои страни стигна 3%. Това надали ще продължи повече от 3 месеца. Не може да тестваме всеки, който е кихнал или кашлял. Никой не може да каже очаква ли се втора вълна на заразяване", добави доцентът.

"При въздушно-капкова инфекция е невъзможно да се спре разпространението. Очертава се, че около Великден ще е най-тежката ситуация, но след това трябва да следва бърз спад. Ако вирусът се държи като всички вируси в неговото семейство и се понижава при повишение на температурите, би било чудесно, но няма как да знаем", каза Кунчев.

 "Ако получим 1 млн. теста, ще ги ползваме. Разбира се, че искаме да тестваме, но аз не смятам, че това е най-важното. Няма да промени проблема и поведението ни. Първоначалните тестове не са качествени. В Испания 1/3 дават неверни резултати. Ние вече имаме всякакви тестове, всеки се опитва да се включи в нишата", добави Кунчев и призова да се ползва утвърдена информация, а не "Гугъл".



Още по темата: общо новини по темата: 14907
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: