Тъжна вест: Отиде си една от големите легенди на българския спорт!

Автор: Стойчо Генов
Коментари (0)
20:04 / 26.04.2020
1658
Една от най-големите фигури на българския волейбол - Тодор Симов, почина на 91-годишна възраст. Легендата с прякор Тошара бе не само изявен национал на България и треньор, но класен състезател по скок на височина.

Симов завършва висше икономическо училище в столицата през 1942 година. Първоначално започва да тренира футбол, но се преквалифицира към леката атлетика. Стартът на волейболната кариера на Симов е в "Рудничар“, който по-късно се преименува в "Миньор“. По-късно легендата носи екипите на ЦСКА, "Славия“ и "Червено знаме“.

Най-големите успехи на Тодор Симов са бронзовите медали от световните първенства Прага 1949 и Москва 1952. В руската столица българската звезда е определен за най-добър разпределител на шампионата. Същия приз получава 4 години по-късно на световното в Париж, където отборът ни завършва на пето място. Симов има също и бронз от европейското Букурещ 1954. Големият волейболист е бил определян единодушно като "мозъка на българския отбор“.

В продължение на една година, вече като треньор, легендата е начело на мъжкия национален тим на България – през 1971-а. Преди това кариерата му като наставник стартира в Куба, където води както женския, така и младежкия тим на карибската държава. В периода 1974-1978 година Симов е старши треньор на волейболните националки на Испания. Като клубен наставник работи с успех в Италия в продължение на цяла декада – между 1982 и 1992 година. Баща на известния спортен журналист и бивш национал по хокей на лед Ценко Симов.

Екипът на "Медия груп 24" и българската федерация по волейбол поднасят най-искрени съболезнования на семейството на легендарния Тодор Симов.

Поклон пред неговата памет! Мир на праха му!


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).