Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Общопрактикуващи лекари: Получихме некачествени лични предпазни средства
Автор: Диана Бикова 00:00 / 30.11.-1Коментари (0)2746
©
Общопрактикуващи лекари отправиха отворено писмо на възмущение от несправедливите послания към тях и работата им в условията на епидемия от Covid-19. Писмото е адресирано до министъра на здравеопазването Кирил Анание, до председателя на УС НСОПЛБ доц. Любомир Киров, до председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров и до медиите.

Публикуваме писмото без редакторска намеса:


"От националния ефир отново прозвучаха обвинения към заразените лекари: "Лекарите са се заразили, защото не са ползвали ЛПС правилно“. Не "защото не са имали“, не "защото ежедневно преглеждат болни, рискувайки здравето си“, не "защото нямат достъп до изследвания, които да потвърдят или отхвърлят заболяването“.

Такива бяха коментарите за лекарите във Видин. Такива са сега за лекарите в Сливен. Тези внушения са неетични, показват незнание или нежелание да бъде узната истината за "системата“ на здравеопазване в България.

А истината е: нима лекарите, сме толкова невежи, че подценяваме опасността? Едва ли лекар би работил в условията на епидемия без да вземе необходимите предпазни мерки, ако има възможност. Нека да си спомним месец март – всичко изведнъж изчезна – нямаше дезинфектанти, нямаше маски, нямаше спирт, ръкавици.

Кой допусна спекулата: еднократна маска се предлагаше за 3-5 лева (частична защита за 2 часа, съгласно указаниятата). Когато една медицинска сестра сподели, че имат на дежурство (12-часово) по 2 еднократни маски (една за сестрата и една за санитарката), които предават на следващата смяна (!!!). Когато в цяла болница нямаше дезинфектанти за ръце.

И в тези условия лекарите бяха на своя пост, помагаха на нуждаещите се, лекуваха …

Поеха риска от заразяване, не спряха работа, спасяваха хора…

НОЩ тогава непрекъснато съобщаваше, че на медиците са осигурени ЛПС. Може би на някои медици, в някои отделения!? Но категорично не на всички! Общопрактикуващите лекари в цялата страна бяхме "осигурени“ с по 2 броя еднослойни еднократни маски с разлепени ластици, негодни за употреба – за една практика. Толкова! В психиатрична болница  получиха защитни екипи, които се разпадат при обличане. Това дали е "осигуряване с ЛПС“, или колкото да се каже, че нещо е раздадено?

С неимоверни усилия успяхме да осигурим и закупим сами ЛПС и дезинфектанти, за да можем да вършим работата си в тези условия и да намалим риска от заболяване.

Рискът  при нас е много по-голям, отколкото е в магазина, в парка, в спортната зала. Ние ежедневно преглеждаме и лекуваме болни, не знаем кои от тях са заразени и кои – не.

Медиците боледуват повече! Вирусът циркулира в обществото и никой от нас няма гаранция, че болният пред него не е болен от КОВИД, или носител. За нас, ОПЛ, "грижата“ беше – 2 негодни маски! Не сме на първа, втора, десета или каквато и да е линия. Нямаме достъп до изследвания – за нас самите. Не сме приоритет на правителството. У нас е така.

Резултатът е виден. Болниците във Видин и Сливен бяха първите. Това ще се случи в цялата страна. В близко или по-далечно бъдеще. И всички лекари ще бъдат обвинени за това, че ежедневно дават всичко от себе си, за да помогнат на болните. За някои от тях това ще свърши фатално – вече загубихме двама колеги, вечна им памет! Те са първите, но едва ли ще са последни, за съжаление…

Господа Управляващи, спрете се!

Подигравате се с хора, без които не можете!

За какво ни унижавате? Пречим ли? Ако пречим – лекувайте вие!

Болни има навсякъде! И навсякъде имат нужда от лекари!

Покажете уважение към ежедневния риск за нашия живот и живота на нашите близки!

 

Ето реакцията на колеги (без редакция):

ВБ, ОПЛ: Пия си вино, слушам новините и ….. коментар на журналисти …“в Сливенската болница не се използвали правилно ЛПС“ …. преди време беше коментар за Видинската болница, видите ли лекарите са виновни, че се заразяват и умират, а и заразяват и болните??? Бясна съм. Ние сме над 50 годишни, е все при толкова вирусни инфекции, грипове …. много от нас са работили в болници и сме се научили как се ползват ЛПС. Стига господа журналисти сте говорили неща, от които не разбирате. Аз съм общопрактикуващ лекар, както и много, много още други колеги. Знам как да се пазя, знам как да облека предпазното си облекло, ако за всеки ден имаме еднократни такива, за мен и сестрата ми. Г-н Борисов, г-н Ананиев, дали мога да осигуря безопасност за мен, сестрата и пациентите ми??? Дали за нас, ОПЛ и други колеги има от онези облекла, за които говорите??? Категорично заявявам, че лично съм закупила ЛПС за мен, сестрата ми в кабинета, както и за моето семейство със собствени средства. Като секретар на ДСОПЛ съм получила и съм раздала на колеги: по 1 шлем, 1л спирт, 1 л дезинфектант за ръце , 5 л течност за миене на ръце и 3 броя маски. Като член на БЛС, благодаря на д-р Брънзалов, за мен и още 29 колеги,т.е.30 човека, взех и раздадох: 30 броя еднократни престилки, 50 чифта ръкавици и 10 броя очила??? Как се делят?!!! Ние ОПЛ работим с пациенти всеки ден от началото на извънредното положение денонощно, в кабинет, на телефон без отказ. Моля журналистите, преди да коментират да се информират. Поклон пред колегите ми, които дадоха живота си в борбата с таза малка гад, Covid-19, те със сигурност са били с предпазни облекла, но какви и колкократни???? Оставам размислите за тези, които искат.

ДЦ, ОПЛ:     Вместо да се засрамят и да замълчат, се чудят как да си измият ръцете и да прехвърлят вината на колегите, които си дадоха здравето и живота. Ние знаем и години наред при какви условия, какво заплащане и какво отношение са работили. Потресена съм и аз! 

СС, ОПЛ: Много обидно и неуважително е да се хвърля вината върху пострадалите колеги. Чувствам го все едно ги обвиняват в некомпетентност и немарливост. Това е все едно жертвите на фронта да ги обвиниш , че са загинали понеже не са се пазили от куршумите… Потресен съм…

ЗИ, ОПЛ: Един от мръснишките номера, които ще последват – вменяване на вина …

ДП, ОПЛ: И аз го слушах, и то много пъти – първо по радиото, след това в централните новини по телевизията, със сигурност ще го повтарят и в късните новини, сигурно и в сутрешните блокове, ако няма светкавична реакция от нашето съсловие Това са злонамерени твърдения по отношение на български лекари, които си загубиха живота! Създават се внушения, че те сами са си виновни!  Не мога да разбера какъв е тоя садизъм и мазохизъм от страна на медиите!? Кой така си хули лекарите и то в такава извънредна ситуация?! Нямам думи от гняв!

РА, ОПЛ: Обидно е обяснението,че причината за зараза на колеги в Сливен е неправилното ползване на ЛПС!

БД, ОПЛ: За ЛПС – всичко съм закупила за мен и сестрата си и престилки за КОВИД-19, а сме получили само по 1 маска и спирт 2 л и дазинфектант 1 брой. Нищо не искам, но да се каже, че ние сами си за купихме всичко и работим нон стоп и то ефективно. Бъдете здрави колеги!

ПВ, ОПЛ: Още от самото начало на епидемията (пандемия) се видя,че малките населени места са абсолютно неподготвени за посрещане на тази свирепа инфекция. Беше наивно да мислим, че ще ни подмине, след като в Южна Европа загиваха стотици за денонощие.. Дефицитът на здравни кадри, липсата на качествени и адекватни ЛПС и липса на обучение и инструкции как се използват ,доведоха до заразяването на висок % медицински персонал! А СЗО предупреди със специални декларации още при първите смъртни случаи в Ломбардия -"най-важното първоначално действие трябва да бъде насочено към опазване здравето и живота на медицинския персонал"….ама….

ВК, ОПЛ: Това ми звучи като:  "ами да не си го правил, кой те е карал“. ЛПС наистина раздадоха, но кога и къде. Докато се блокираха някакви села с един заразен циганин, то в големите болници бяха заразени всички лекари, докато чакат за адекватни предпазни средства. П. С. Нямам предвид негодните найлони,които се разпадат, направени преди рождението на повечето лекари, които са принудени да работят с тях. И сега лекарите виновни, че умират. Ами да внимават, дават им се по 1000 лв за лекарства ако се разболеят. Дават се, ама друг път. А вие не ги изпращайте с аплодисменти, защото пречките на хората от съседния блок. Повръща ми се от всичко. Защо трябваше да стана лекар. Кое е повече радостта, че си излекувал някой или… Всичко останало.

АС, ОПЛ:     Да, бясна съм и аз, Мед работници са виновни… Ами ако са некачествени предпазните средства…

МН:    Има нещо много нечистоплътно и лепкаво в това как властта употребява лекарите. Насъскват ги едни срещу други. Обещават им пари, ама друг път, докато в същото време много от медицинските работници са принудени сами да си набавят защитни средства. Работят в условията на пълно изтощение. Някои от тях без да могат да видят близките си. Много – без реален достъп до тестове. Спускат им се абсурдни разпореждания от министър, който дори няма медицинска специалност, няма и най-малката представа как се случват нещата, удобно разположен в защитения си кабинет. Събраха два щаба, закриха два щаба. Толкова глупости не бях чувала през целия си живот. "Не завод, цели заводи откриха“ за маски и защитни облекла, които аха-аха да наводнят целия здравен сектор, да се презапасим един вид, че и да изнасяме. Докато всичките тези хора са поставени в невъзможни условия. Пляскането е лицемерие. И цялата работа малко прилича на онази дарителска акция на Лили Иванова, която подари букетите втора употреба от рождения си ден на лекарите от "Александровска болница“ и сякаш не им беше достатъчно унижението, та ги накараха и да се снимат с тях. И не, това не е вопъл за Генерала, той си има своя лабиринт. Вопъл е за лекарите, така отвратително употребени.

НС, СМП:

Г-н Министър на Здравеопазването,        

Добре ли спахте? Колко медици тествахте за COVID-19 за два месеца? Как и къде лекувате 176 медици с доказана инфекция от COVID-19? 11% от всички заразени са медици. Има на къде още да се расте за да стигнем Испания и Италия, където този процент е 25%. Нищо, че те имат изолатори, триажни зони, чиста и мръсна зона, филтри за обличане и събличане на защитни облекла, които са задължителни за всички спешни медици. Ние имаме всички шансове да ги задминем по заболеваемост и смъртност на медици с настоящата организация и предпазни средства.      

А колко още медици има недоказани с COVID-19, които се самолекуват в къщи застрашавайки семействата си или се мъкнат по дежурствата защото няма кой да работи и застрашават пациентите си. 

Защо всеки ден умира по един от нас? Загубихме двама от колегите ми с доказана инфекция с COVID-19 за два дни. Бог да ги прости! Разболяха и семействата си, дано да се излекуват бързо! Знаете ли защо загубихме колегите си? Вашият отговор е сигурно защото са били нехайни или са имали придружаващи заболявания. А аз ще Ви кажа,че умряха, защото едната се самолекува у дома до последно. Другата я лекуваха не доизлекуваха и се върна у дома с два отрицателни теста и с изяден от пневмонията бял дроб. От къде знам ли? Познавах ги г-н Министър, бяха обикновени и в същото време необикновени хора. Раздаваха се за пациентите си, невероятни специалисти и като всички нас работеха на няколко работни места, щото заплатите не достигат.

Питах Ви преди месец, когато нямаше тествани медици, питам Ви сега пак:

Колко медици тествахте? Защо тествате само определени лечебни заведения? Защо тествате по алгоритми написани от санитарни инспектори, които представа си нямат за праните маски, измислените ни защитни облекла, които се раздават по преценка от телефонния триаж, а на адреса изненадата ни заварва по бяла престилка и с хирургична маска .Абсурдните ви, взаимно противоречащи си заповеди, доведоха до там,че пациентите ни лъжат само за да бъдат прегледани и диагнозата изплува без да сме със защитно облекло, независимо дали сме в дома им или в спешното. Като капак всеки ден разхлабвате мерките за социална изолация при растящ брой заразени ?! Е, на този абсурд никой от нас отговор не намери, но със сигурност Ви казваме хаосът и несигурността ни на всяко дежурство ескалира! Защо не ни тествате заради несигурността и хаоса в двумесечното ни ежедневие? 

С колко от нас се срещнахте и ни попитахте от какво се нуждаем, от какво се страхуваме, как можете да ни помогнете ?

Как ни лекувате като се разболеем? Ако PCR е отрицателен връщат ни работа, ако е положителен ни оставят в къщи да си мерим температурата и сатурацията и като спадне до степен за интубация може и да ни хоспитализират.

Знаете ли ,че в Румъния д-р Раед Арафат, зам. министър на вътрешни работи и извънредните ситуации е разпоредил всеки положителен на COVID-19 медик се приема в болница, за да не застраши семейството си и се лекува, а у нас се експериментира с домашно лечение, а ако те приемат в болница те лекуват дотолкова,че след няколко дни си отново с пневмония и този път нещата са 1:0 за Смъртта.       

Един лекар, който не знае, дали ще доживее края на тази епидемия, защото е никой за вас.

РИ, ОПЛ:      Колеги, защо не се престрашим да ги кажем тези неща по медиите да ги чуят всички хора. Ние си ги знаем и се възмущаваме. Но нека всички да ги научат. Навсякъде по света се прекратят пред героизма на медиците си а нас ни упрекват – по стар български обичай. Нека да предложим всеки който говори и настройва хората че няма пандемия и опасност да се задължава да влезе в огнището (в отделенията с болните) и само 24 часа да върши санитарска дейност и тогава пак да говори! Да видим тогава колко ще са смелчаците! Не бива да се оставяме да ни унижават!

ДЧ, СИМП:  Поне са се сетили за вас, макар и формално, а за колегите в медицинските центрове въобще не се говори, никой не се сеща за нас. Влизат пациенти, преглеждаме ги, купуваме си на баснословни цени маски и дезинфектанти, иначе лични предпазни средства са осигурени за всички работещи в сферата! За съжаление –лъжа!!!

ДД, стоматолог:   Аз от началото на извънредното положение дадох няколко стотачки за ЛПС и дезифектанти, които ми доставяха куриерски фирми. На бюрото ми са указанията и протокола на БЗС, съгласуван с Щаба. Т.е знам и стриктно спазвам всички сан.епидем.изисквания при работа с пациенти. И съм възмутена от нелепи внушения.

ГС, ОПЛ:       Тъжно е, че колкото и да повтарят някои колеги, че се самооборудваме с ЛПС (в редките случаи, когато им дават думата, разбира се), че не достигат съответните ЛПС, че знаем, как да се предпазваме, но няма с какво, че пациентите са склонни да излъжат за оплакванията си, поради което спешните медици, а и ние, да сме в опасен за здравето контакт – файда никаква.        

06.05.2020 г. 

За УС на СОЛСО: 

/д-р Виктория Чобанова/



Още по темата: общо новини по темата: 14896
29.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: