Кой ще застане начело на Народното събрание?
Автор: Екип Varna24.bg 17:45 / 16.06.2022Коментари ()904
© Varna24.bg
На извънреден Председателски съвет депутатите не се споразумяха кой да бъде новият шеф на НС. Вече се заговори за кандидат на “Има такъв народ", който да застане на най-високия пост в държавата, а именно - Ива Митева, която оглави 45-я и 46-я парламент.

Дали ще се стигне до гласуване днес и обсъждане на нов председател, все още не е ясно. 

Не са били приети и процедурни правила за избор на нов председател на НС, коментира пред журналисти в парламента Десислава Атанасова, председател на ПГ ГЕРБ-СДС, предаде БТА. "Решение не се взе, защото групите на управляващата коалиция трябва да съгласуват решенията помежду си, което за нас е необяснимо, защото ние сме председатели на парламентарни групи, не знам с кого трябва да го стиковат, кого да питат и от кого да искат разрешение", коментира Атанасова. Тя уточни, че от ГЕРБ-СДС настояват председателите на парламентарни групи да приемат още днес въпросните правила, така че утре първа точка от заседанието да бъде избор на нов председател.

"Да, сега заместник-председателят на най-голямата парламентарна група изпълнява длъжността председател, но е редно българският парламент да има избран председател", коментира Атанасова. По думите ѝ в ситуацията в момента - гласуване на актуализацията на бюджета, предстоящ вот на недоверие - изборът на нов председател трябва да стане във възможно най-кратък срок. "Търсим консенсус и между останалите парламентарни групи, заедно да подпишем проект на решение за приемане на процедурни правила и да преминем към избор на председател на българския парламент", каза Атанасова и добави, че според правилника всяка парламентарна група или коалиция може да издига свои кандидати.

Срокът за избор на нов председател според правилника на парламента е 14 дни от приемането на решението. До произвеждането на нов избор за председател на Народното събрание то се председателства от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция. В момента това е Мирослав Иванов. 

Има уговорка до края на деня да се проведе още един Председателски съвет, но най-вероятно изборът за наследник на Никола Минчев ще бъде оставен за следващата седмица.



Още по темата: общо новини по темата: 741
04.09.2022 »
10.08.2022 »
10.08.2022 »
29.07.2022 »
29.07.2022 »
29.07.2022 »
предишна страница [ 1/124 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Koi-shte-zastane-nachelo-na-Narodnoto-subranie-1287483
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.