Нов строеж застрашава две къщи - архитектурни паметници във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:13 / 24.03.2017Коментари ()2366
© БНТ
Проблемът със сградите архитектурни паметници във Варна се задълбочава. Този път застрашени са две къщи, построени през 1923-та година в най-старата част на града - "Гръцката махала". Причината е строеж в близък имот, който според собствениците на старите сгради не само ще засенчи домовете им, но може да доведе до наводнения и дори срутване.

Това не е първият опит за застрояване на имота. След като се сдобива с него преди близо 16 години, собственикът прави опит да издигне 14-метрова сграда. Живеещите в близост подали жалба, която през 2008 година е отхвърлена от Варненския окръжен съд. Сега собственикът има разрешение за строеж на апарт-хотел висок 17 метра.

Виктор Бузев, главен архитект на Община Варна коментира: "Разрешението за строеж е влязло в сила, обявено е по законния ред Проекта е без сутерени, с фундаментна плоча е решен, ще се копае в рамките на метър и половина, максимум два метра, колкото да се фондира."

Хора, живеещи в близките сгради са поискали съвета на инж. Казакова, която от години се бори с измененията на подробните устройствени планове на варненски квартали, направени без знанието на жителите им.

Инж. Иванка Казакова заяви: "Когато имате високо строителство в централна градска част, където го правят и по ЗУТ, отстоянията не са по 5 метра, както са в едно село обикновена къща, ами се смятат от височините на сградите, които са заварени и тази, която ще се появи."

Живеещите в квартала се притесняват от това, че домовете им ще бъдат напълно засенчени, Друг сериозен проблем са високите подпочвени води в района.

"Предвид факта, че тук наоколо всичко е подземно езеро и се дренира с години за всеки нов строеж.", коментира Михаил Матеев, съсед.

Изабела Агопян, съсобственик на една от къщите паметници го допълва: "Добре, той ще излее бетонна плоча на 1.80, а къде отива водата, която в момента дърветата всъщност поемат?"

Според главния архитект на Варна Виктор Бузев, повод за притеснение няма и строежът е част от нормален процес на реализиране на инвеститорски интереси.

Източник: БНТ




Още по темата: общо новини по темата: 19
16.06.2021 »
29.04.2021 »
30.01.2020 »
15.11.2019 »
30.09.2019 »
08.08.2019 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Nov-stroezh-zastrashava-dve-kushti-arhitekturni-pametnici-vuv-Varna-712721
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.