Почти година след първоначалния арест, вижте какво става с обвиняемия за убийството на Явор от "Владиславово"
Автор: Екип Varna24.bg 12:04 / 05.02.2019Коментари ()6507
© Varna24.bg
Венцислав А., привлечен като обвиняем за умишленото убийство на приятеля си от детинство Явор, ще остане в следствения арест, въпреки, че измина почти година след първоначалния му арест. Състав на Варненския апелативен съд определи като неоснователна жалбата на защитата срещу определение на Окръжен съд – Варна от края на януари тази година, с което спрямо Венцислав е била потвърдена най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража“.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че на 14 февруари 2018 пред блок 404 на варненския квартал "Владислав Варненчик“ е бил намерен мъж в безпомощно състояние. На път за болницата 34-годишният Явор починал. Няколко дни по-късно като обвиняем за убийството е бил привлечен Венцислав А. След излизане на резултатите от първите експертизи, първоначалното обвинение, с което Венцислав е бил привлечен като обвиняем, е било преквалифицирано от прокуратурата в умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. В началото на тази година, разследващите са повдигнали и второ обвинение спрямо обвиняемия - за извършване на хомосексуални действия.

Почти година след първоначалния арест на Венцислав А., съставът на Апелативен съд – Варна намира, че събраните доказателства потвърждават категорично обоснованото предположение, че обвиняемият е съпричастен към престъплението. За умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, законът предвижда сурово наказание – от 15 до 20 години "лишаване от свобода“, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Твърденията на защитата, че срокът на задържане е неразумен, че няма реална опасност Венцислав да се укрие или да извърши престъпление не се споделят от въззивната апелативна инстанция. Съдът отчита естеството на престъплението, начина на извършването му, мястото и обстоятелствата, при които е открит Явор. Споделя се и извода на първата инстанция, че тежестта на наказателната репресия може да мотивира обвиняемия да се укрие от закона.

И за този съд е реална опасността, ако е с по-лека мярка за неотклонение Венцислав да извърши престъпление. Припомняме, че от миналата година в кориците на делото има гласни свидетелства затова, че лица, които са свидетели по делото са били на свиждане на обвиняемия, а друг свидетел е бил заплашван по телефона, за да дава показания, които да оневинят Венцислав. Тези обстоятелства са принудили разследващия екип да наложи забрана за кореспонденция и за телефонни разговори на обвиняемия за времето от 10 октомври 2018 г. до окончателното приключване на разследването. Със същото разпореждане са забранени и свиждания на Венцислав  с лица, извън кръга от близки и роднини.

Въпреки продължителния срок на задържане под стража и Варненският апелативен съд намира, че законът не е нарушен. Нещо повече. С оглед на обстоятелството, че разследването е във финалната си част и се очаква само заключението на ДНК експертиза, въззивният съд напълно споделя необходимостта от наложената от ОС – Варна 2-месечна забрана, в който ново искане за изменение на мярката за неотклонение е недопустимо, освен ако искането се основава на влошаване на здравословното състояние на обвиняемия. Последното може да се установи само със СМЕ.

Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава постоянния арест на Венцислав А., привлечен като обвиняем за умишленото убийство на приятеля си от детинство Явор не подлежи на обжалване.



Още по темата: общо новини по темата: 14
24.01.2020 »
31.10.2019 »
30.10.2019 »
30.10.2019 »
29.05.2019 »
02.05.2019 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Pochti-godina-sled-purvonachalniya-arest-vizhte-kakvo-stava-s-obvinyaemiya-za-ubiistvoto-na-Yavor-ot-Vladislavovo-847228
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.