1 октомври - Ден на музиката, пенсионерите, вегетарианците и архитектите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:02 / 01.10.2014
688
На 1 октомври се честват няколко празника - Световен ден на музиката, Ден на възрастните хора, Ден на архитектите, Ден на вегетарианците, Световен ден за борба с хепатита, както и църковния Покров Богородичен. 

Международният ден на музиката пък се отбелязва за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за
празник на българските музиканти и певци.

Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 г. с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Църквата чества празника Покров Богородичен. В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възникнал през X в., за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол.

Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х в., в края на живота на св. Андрей Юродиви. Празникът се чества само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за затруднения при тази услуга
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов за АЕЦ "Козлодуй": Няма да ви стигнат нито работниците, н...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).