10 000 деца по-малко се намират в заведения за социални или медицински грижи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:27 / 03.12.2015
628
България цени високо приноса на УНИЦЕФ в изпълнението на реформата в областта на грижата за децата. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с изпълнителния директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. Двамата разговаряха в Министерския съвет тази сутрин.

Страната ни приема с голяма отговорност членството ни в Изпълнителния съвет на УНИЦЕФ, посочи премиерът и добави, че България полага максимални усилия да участва активно и да носи добавена стойност в работата на ръководния орган на детския фонд на ООН. България е член на Изпълнителния съвет на фонда за периода 2013-2015 г., като през 2014 г. българският постоянен представител към ООН посланик Стефан Тафров беше заместник-председател на Бюрото на съвета.

"България е водеща в деинституционализацията на децата, като днес 10 хиляди по-малко деца се намират в заведения за социални или медицински грижи", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. 

Според него е научно доказано, че настаняването на децата в такива институции се отразява на психиката им до края на живота и ограничава развитието и способностите им. "Това е лошо за децата и за обществото, в което живеят", сподели г-н Лейк. Той подчерта, че УНИЦЕФ се ангажира да продължи подкрепата си за правителството чрез работа в семейно-консултативните центрове и в предоставянето на услугите за ранно детско развитие за всички деца, особено за тези в най-неравностойно положение.

На срещата бе посочено, че благодарение на партньорството с организацията от 2000 г. насам у нас е постигнато намаляване с 40% на броя на децата, настанени в институции. Потвърдена беше българската позиция, че всички институции за настаняване на деца у нас трябва да бъдат затворени до 2025 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Реакция: Ден след обявените стачни действия в "Ел Би Булгарикум",...
Мъж от ударения влак в София: Беше малък шок, чуваха се крясъци, ...
КЕВР глоби ТЕЦ "Марица Изток I" за укриване на публична информаци...
ГЕРБ – СДС ще възстанови навременните и справедливи субсидии на з...
Премиерът Главчев: Няма как да бъдат изплатени 38 млн. лв. заради...
Ковчегът на Фердинанд вече лети към България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).