Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Обясниха идеята на скулптурата "Черно море" в Морската градина на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:20 / 28.05.2024Коментари (7)11989
© Varna24.bg
Стана ясна идеята за направата на черното Черно море на алея в Морската градина. За макета първи Varna24.bg съобщи. След нашата публикация са поставени и табели край произведението.

То е намеси в градска среда, с куратор Александър Вълчев, част от БУНА - най-големият фестивал за визуално изкуство в България, който се провежда във Варна.

Вижте анонса на нестандартната, провокативна творба "Черно море – море от черно“: В работата на Стоян Дечев зрителят може да разпознае природната аномалия по умирането на едно море от сероводорода в дълбините му и нашето безсилие пред природата. Същевременно това произведение ни кара да се замислим за неразумната човешка дейност, за презастрояването, асфалтирането и циментирането на крайбрежието, за изхвърлянето на отпадъци и мръсотии в морето. Разположена на земята, скулптурата може да остане незабелязана и да бъде подмината, също като проблемите, за които тя говори.

"Черно море – море от черно“ е скулптура, изработена от битум/асфалт (черна субстанция, получена от последните стадии на преработката на петрол) и е с форма, подобна на географските му очертания.

Творбата е разположена на две места в Морската градина, разположена точно срещу морето, като първата част, която е водоравна и следва повърхността на морето, заемо пространството на Крайбрежната алея, принуждавайки минувачите да обикалят или да се разхождат върху неприветливата черна повърхност.

Втората част – разположена върху постамент до историческия фонтан от 1920 г., е оформена според стратиграфската форма на Черно море – прилича на статистическа диаграма, базирана на текущото икономическо разделение на морето.

Черно море е в епицентъра на съвременните геополитически събития, свързани със стратегическото му местоположение за пренос на стоки между Европа, Азия и останалия свят, където нефтопродуктите заемат основно място, в резултат на което контролът върху Черно море е "ябълката на раздора“ в настоящата военна ситуация.

В същото време в него се изливат огромно количество отпадъчни води и други замърсители от Европа и Азия. Утайките от него се отлагат в безкислородното дъно на известното със своите консервационни качества Черно море.

Още от Античността Черно море е било граница между светове и представи, предел, между света на познанието и цивилизацията, и света на неизвестното и варварското. Неизвестността и тайните от "погребаните в него оловни облаци“, скрити в дълбокото му мъртво дъно, правят Черно море в море от черно в миналото и наши дни.  








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.05.2024 г.
0
 
 
Нали си имаме макет на Черно море пред Аквариума?! Трябва само да се почиства и поддържа! Каква е тази глупост? Пак усвояване на едни пари, с които може да са запълнят няколко дупки по кръстовищата, като това на Отец Паисий и Цар Освободител, например.
Aнонимен
на 29.05.2024 г.
0
 
 
Трябва да има и статистика колко души ще се спънат или паднат от тази творба !!
Aнонимен
на 28.05.2024 г.
0
 
 
Тази "значима" футористична идея, явно съществуваща единствено в главата на автора и със сигурност не е достатъчно обмислена от гледна точка на местоположение. На тази тясна пътечка, където има пейки, минават стари хора,майки с колички, кучета, колоездачи, само това "интелигентно" хрумване липсваше.... Една здрава пейка няма в градината, където човек да седне, а ако случайно се позиционира на някоя счупена, не може да види морето, защото растителността е толкова буйна, че на практика гледка няма. Може би идеята е породена точно от невъзможността да се види морето от морската градина... Както се казва по народному - Цървули няма, гайда иска....
Aнонимен
на 28.05.2024 г.
0
 
 
То морска градина няма отдавна има кръчми имения и бараки
Aнонимен
на 28.05.2024 г.
0
 
 
Що за простотия? Кой идиот разреши поставянето на този продукт на съвременното "изкуство" точно там и точно по този начин?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: