1/3 от бизнеса е против минималното възнаграждение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (11)
13:19 / 18.08.2014
1719
Повече от една трета от бизнеса - 36%, смята минималната заплата за пречка и фактор за намаляване на заетостта. Това показва проучване по поръчка на Министерството на труда и социалната политика.

Най-голям проблем е минималната заплата за работодателите в Монтана, Велико Търново и Кърджали. За близо половината от фирмите - 43%, тя работи срещу наемането на млади хора.

Почти една трета - 31% от самите служители, също смятат, че административното определяне на минимална заплата пречи на наемането.

В различните райони и сектори мненията варират на двата полюса. Например в областите Монтана, Велико Търново и Кърджали работодателите са категорични, че минималните нива на заплащане спъват заетостта. Негативен ефект намират и голяма част от хората в Смолян, Сливен и София-област.

Картината в страната сочи драстични разминавания между средната и минималната заплата в различните райони. В София например средната заплата в края на юни е 1 063 лв. Но във Видин тя е 567 лв., в Благоевград - 575 лв., а в Хасково е 587 лв. - т.е. повече от половината от средната.

И все пак повече от половината от фирмите и от служителите не виждат проблем в определянето на минимална заплата от държавата. Затова и социалното министерство приема, че по този начин държавата мотивира повишаването на заплащането на труда.

Източник: Нова тв


Виж коментарите (11)
Още новини от Национални новини:
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...
Инвеститорът за детската болница: Няма да се създава "Национална ...
КНСБ: 50% процента от добавената стойност трябва да отива приорит...
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
Окончателно: Природният газ поевтинява с близо 10% през май


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).