21 години затвор за двама бивши депутати от ДПС заради далавери

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (22)
13:35 / 08.07.2013
8676
Софийски градски съд постанови общо 21 години затвор за бившите депутати от ДПС в 41-то Народно събрание Митхат Табаков и Гюнай Сефер. Първият е осъден на 11 години затвор при първоначален строг режим, а вторият - на 10 години затвор.

Двамата бяха признати за виновни за това, че са получили неправомерно над 370 000 лв. от "Публични инвестиционни проекти" ЕАД чрез деклариране на неверни обстоятелства за извършени строително-монтажни работи.

Третата подсъдима по делото Росица Милчева също беше призната за виновна.

Злоупотребите на обвиняемите са свързани с две обществени поръчки за строеж на 7-километрова отсечка от селски път между с. Окорш, община Дулово и главния път Силистра - Шумен в края на 2006 г.

Разследването срещу тях започна през октомври 2012-та, когато бяха поискани и имунитетите им. Митхат Табаков и Гюнай Сафер са обвинени в това, че за времето от 09.05.2005 г. до 27.05.2005 г. в гр. Дулово и в гр. София, в съучастие като извършители, са използвали документи с невярно съдържание - Протокол за установяване завършването и за заплащане на натурални видове строителни и монтажни работи към обект "Път ІV - с. Върбино" и Искане за плащане пред "Публични инвестиционни проекти" ЕАД - гр. София. По този начин Гюнай Сефер, като управляващ и представляващ "БУЛМЕКС" ЕООД - гр. Дулово, е получил без правно основание 90 609,16 лв. от "Публични инвестиционни проекти" ЕАД, с намерение да ги присвои. Документната измама е в особено големи размери и представлява особено тежък случай - престъпление по чл. 212, ал. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр.ал. 1 НК.

Митхат Табаков и Гюнай Сафер са обвинени в това, че на 19.05.2005 г. в гр. Дулово, Митхат Табаков, като длъжностно лице - кмет на община Дулово, а Гюнай Сефер, като управител на фирма "БУЛМЕКС" ЕООД - гр. Дулово, в съучастие като извършители, са съставили официален документ с невярно съдържание, с цел да бъде използван този документ като доказателство. Документът е Констативен акт за установяване годността за приемане на строеж на "Път ІV - с. Върбино", в който удостоверили неверни обстоятелства и изявления: че след подробния преглед на строителната документация и оглед на строежа, неизпълнени и недобре извършени строително-монтажни работи не са установени и че строежът е изпълнен, съгласно одобрените инвестиционни проекти - престъпление по чл. 311, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

Отделно от посочените престъпления, извършени от Митхат Табаков и Гюнай Сафер в съучастие, на Митхат Табаков е повдигнато и обвинение за престъпление по чл. 282, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 НК.


Виж коментарите (22)
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).