24 години от смъртта на Тодор Живков! Хората: Добре си живеехме, ще си спомняме за теб

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
13:01 / 05.08.2022
1193
Днес се навършват 24 години от смъртта на Тодор Живков, припомня Sofia24.bg. Хулен от едни и обичан от други, той ще остане завинаги в историята на България като най-дълго управляващия политик след Освобождението. Живков беше на власт в продължение на около 40 години.

След преврата на 10 ноември 1989 година, Тодор Живков се оттегля от политическия живот на страната. Комунистическия лидер си отива от този свят на 5 август през 1998 година. На поклонението пред Мавзолея на Георги Димитров в центъра на София се стичат хиляди граждани. 

В социалните мрежи много българи коментират и отбелязват днешната дата. В последните години сред българското население се забелязва голяма носталгия по покойния Тодор Живков и неговото време. Тази носталгия ясно се вижда и в коментарите, публикувани в социалната мрежа Фейсбук. 

Ето част от тях: 

- Поклон пред паметта му! За покойниците се говори или хубаво или нищо. А той направи много хубави неща за народа и хората го помнят. Историята ще отреди място на всеки един политик.Тодор Живков беше един от политиците, които най-много обичаха народа си. Да почива в мир!

- Поклон, дълбок поклон! Пред паметта на един

човек, който даде всичко онова...имахме спокойствие, образование, здравеопазване, работа и пълни градове, села с трудолюбиви,

щастливи хора. Светла му памет!

- Бог да го прости! Най-великият управник, който имаше нашата велика България.

- Бог да го прости! Той даде толкова много на България и българския народ, че ново излюпените демократи за 33 години преход не успяха да разрушат!

- Поклон! Добре си живеехме!

- Поклон пред паметта му! Тато много време ще те търсим и ще си спомяме за теб. Бог да те прости!

- Тези които живяхме по негово време дълго

ще го помним, защото правеше много за обикновения народ.

- И много повече за необикновения.

Тодор Живков постъпил по спешност в болницата на 8 юли. Имал тежка вирусна инфекция, висока температура и десностранна бронхопневмония. Той умира в 20:05 часа на 5 август в Правителствена болница “Лозенец". За смъртта му официално е съобщено от БТА около 12 часа по-късно.

С гриф “Спешно" световните агенции разпространяват новината за смъртта на Тодор Живков. Първа реагира германската ДПА, която се позовава на в. “Нощен Труд". Ройтерс, Франс прес и ИТАР ТАСС използват като източници лекарите в Правителствената болница и български радиостанции. Най-обширен материал предава Асошиейтед прес.

Ръководството на БСП иска бившия Партиен дом за поклонението, но им е отказано. МВнР е против държавно погребение, защото в последните си години Живков не е участвал в обществения живот, а и много хора не го приемали, имал висящи съдебни дела...

Ковчегът с тялото на Живков е докаран на пл. “Девети септември" (днес “Княз Александър Батенберг I" - б.а.) и в 11:10 часа и поставен с отворен капак на стъпалата отляво на царския дворец срещу мавзолея. В 12:00 часа ковчегът е снет от постамента и поставен в закрита катафалка.

Многолюдно шествие тръгва след нея към гробищата. Огромна опашка се извива около 13:30 часа пред ритуалната зала на Централните софийски гробища. Повече от три часа най-близките хора на Живков приемат съболезнования. Първа с покойника се прощава внучката му Жени, след това и останалите. Живков е положен в 10-и парцел до гроба на съпругата си Мара Малеева.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Удрят по джоба на шофьорите с драстично увеличение на годишните т...
Поредна фишинг измама: Хакерите са все по-изобретателни, как да с...
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Проф. Костадин Ангелов към ПП: Питайте си вашите хора, защо подпи...
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).