Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
39-тият български контингент се завърна от Афганистан
Автор: Екип Varna24.bg 17:13 / 20.04.2020Коментари (0)925
© Министерство на отбраната
"Поздравявам ви за дисциплината, отговорността и службата към Родината. Радвам се да ви посрещна на родна земя в пълен състав и навреме". С тези думи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна към военнослужещите от 39-ия български военен контингент, които се завърнаха на Светли понеделник след участие в мисията на НАТО в Афганистан, съобщиха от Министерството на отбраната.

Той припомни, че подготовката и сертификацията на 40-ия български военен контингент за участие в мисията "Решителна подкрепа" са съвпаднали с началото на световната пандемия от COVID - 19.

"Благодарение на взетото тогава решение днес ротацията на военните ни контингенти е извършена успешно и по план", каза началникът на отбраната. 

Адмирал Емил Ефтимов даде висока оценка за изпълнението на задачите, възложени на 39-ия контингент по време на мисията на НАТО в Афганистан.

Началникът на отбраната посочи, че в усложнената ситуация на световна пандемия основните два приоритета пред Въоръжените ни сили са запазването на здравето и живота на военнослужещите и цивилните служители и поддържането на бойната готовност. Той заяви, че Българската армия е готова да действа координирано или съвместно с органите на Министерството на вътрешните работи съгласно Закона за извънредното положение и след искане от Министерския съвет.

Адмирал Ефтимов отбеляза, че за опазване на здравето на военнослужещите, които се завръщат от участие в международни учения и операции, са разработени противоепидемични оперативни процедури заедно с органите на Военномедицинската академия. За първи път те са приложени към екипажа на фрегатата "Верни“, завърнал се у нас на 12 април след изпълнение на задачи в състава на втората постоянна военноморска група на НАТО. В изпълнение на разпоредбите след преминаване на тест за COVID-19 и задължителните рутинни медицински прегледи военнослужещите от 39-ия контингент ще бъдат настанени под карантина за необходимия период от време. "Много е важно в тази обстановка да бъдете отговорни към себе си, към близките си, към колегите си, за да може след като приключи този период да се върнете успешно в строя", категоричен бе адмирал Ефтимов.   

На церемонията по посрещането на контингента на летище София присъства бригаден генерал Валентин Кръстев - началник на щаба на Съвместното командване на силите (СКС).

Военнослужещи от 30-ти отряд за контрол на придвижването от състава на СКС, под ръководството на подполковник Иван Петров – началник на формированието, осигуриха граничните и митническите процедури на летище София, а специализиран екип от Сухопътните войски направи дезинфекция на багажа на контингента.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: