Акция "Книгодарител“ събира книги за малките читалища във Варна и страната

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:03 / 19.08.2020
1666
В подкрепа на четящите хора в малките градчета и села в страната, които нямат лесен достъп до съвременна литература, от 20 август стартира инициативата "Акция Книгодарител". Нейната цел е попълване на библиотечните фондове в малки населени места с по-нови заглавия, издадени през последните 10-15 години. До 7 септември в девет градове в страната, между които и Варна, ще работят общо 16 събирателни пункта, в които отдадени на каузата доброволци ще приемат книжни дарения от всички жанрове.  

В много домове има редица издания от последното десетилетие, които вече не отговарят на вкуса на притежателите си, повтарят се или веднъж прочетени, няма да бъдат отворени отново. Те обаче могат да донесат радост на много други хора. Организаторите от фондация "Лукойл“ се надяват акцията да мотивира и улесни склонните да дарят такива книги в полза на много други читатели.  

Пунктовете във Варна ще бъдат на две бензиностанции "Лукойл“ - до магазин Метро и на бул. "Цар Освободител“ близо до кръстовището с "Република“. И двата започват работа още от сутринта на 20 август и ще приемат дарения по график чак до 2 септември.

Всеки, който се включи с лично дарение в благотворителната акция, получава сертификат "Активен книгодарител“. Желателно е дарените книги да са издадени през последните 15 години и  задължително да са в добро състояние. Книгите ще бъдат предадени в полза на нуждаещите се читалищни библиотеки между 15 и 30 септември.  

Именно читалищата са сред малкото източници на досег с литературата за жителите в малките населени места. Фондовете им обаче се състоят предимно от издания от миналия век. Те  разполагат с малки бюджети и не могат да си позволят новоиздадена художествена, научно-популярна, детска и юношеска литература. Поради това имат нужда от дарения и полагат достойни за уважение усилия да ги привлекат.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...
"Медицински надзор" извади комплексните оценки за МБАЛ "Мама и аз...
Тя е обвинена, че е убила баба си с 54 удара с кухненски нож, а с...
Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на ...
Заредете се с търпение, ако пътувате към Варна! Задръстването на ...
Главчев се срещна с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).