Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Александър Димитров: Вотът за кмет на София е вот за недоверие към кабинета
Автор: Йоланда Пелова 21:46 / 03.11.2023Коментари (0)900
©
Местните избори отново са на фокус, в по-голямата част от областните ни градове на 5 ноември ще има балотаж - Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе също така, Силистра, Сливен, Смолян, София, Хасково и Шумен. Ще предстои да проследим какво ще се случи там в неделя. Интервю в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" с Александър Димитров, доктор по политически науки и специалист по предизборни кампании

Как се държат, според вас, политиците броени дни преди балотажа?

Ако трябва да отговоря с една дума - неадекватно. Но преди да кажа повече по този въпрос, бих желал да съобщя няколко числа, които станаха известни в изборната нощ. Данните са взети от резултатите на ЦИК. На първо място, аз бих искал да изразя острото си несъгласие с извода на повечето анализатори, че сглобката, така наречената, е стабилна. Затова мисля да подкрепя този довод с няколко числа. Както знаете преди 6 месеца бяхме на парламентарни избори, на които двата основни участника в т. нар. Сглобка ГЕРБ от една страна и ПП-ДБ от другата получиха общо 1,3 милиона гласа. Тази неделя, 6 месеца по-късно горе-долу, общият резултат на двете формации е едва  800 000. Накратко, 500 000 гласа са изчезнали някъде в тези 6 месеца. Какво е точно 500 000 гласа, за да си представите всички гласували за всички партии едновременно в София на миналия вот са 350 000, ако добавим и целия Пловдив към тях, ето това са 500 000. Значи толкова избиратели са загубили ГЕРБ и ПП-ДБ общо за 6 месеца.

Изключително много, да.

Наблюдава се още един феномен, който също ме навежда на мисълта, че сглобката не е толкова стабилна, колкото се опитаха да ни я представят в изборната вечер. Тогава на пръв поглед всичко изглеждаше стабилно. Виждахме едни балотажи навсякъде из цялата страна между ПП-ДБ от една страна и ГЕРБ от друга. Само че в изборните студия се прокрадваше и една огромна колонка, т.нар. “други". Една висока синя колонка, за която никой не говореше какво точно е тя. И аз това искам да обясня, като ви дам пример от да кажем Благоевград.  В Благоевград на балотаж отиват кандидати на ПП-ДБ и подкрепен от ГЕРБ. Обаче, като се заровим в резултата за листите за общински съветници, той е следният: най-голяма партия, с най-голяма тежест в местния парламент е коалицията между ВМРО и ПП “Български глас" с общо 12%, на второ място е ДПС с 8 и нещо, ГЕРБ с 8%, ПП-ДБ със 7 и следват много на брой формации.

Общият брой формации, които участват в Общинския съвет е 16, забележете 16 - невъзможност за постигане на мнозинство каквото й да е, като в този Общински съвет ГЕРБ има 8, а ПП-ДБ - 7% - общо 15%. Ако добавим резултата на ДПС към тях стават 23%, а до 100% колко остават? Тоест, тезата ми е, че това нещо, макар и в не чак толкова силна форма се повтаря в цялата страна. Малки на електорална тежест формации, които са взети от местни граждански организации, са се включили и участват в изборите, като ползват регистрациите на извънпарламентарни политически сили. Та накратко, след тези две тези изводът ми е следният: големият печеливш се оказват малките партии или т.нар. Граждани и независими кандидати. А големият губещ са парламентарно представените политически партии, и в най-голяма степен тези, които участват в сглобката.

Изказахте мнение, че според вас, сглобката не е толкова стабилна за колкото всъщност ни я представяха в предизборната нощ. Бойко Борисов също изказа такова мнение, той заяви, че “Сглобката не съществува в момента за него". Какво според вас, е провокирало това негово изказване? Има вече съобщение, че ще се проведе Национален съвет след изборите на ГЕРБ, на който ще бъде решено дали изобщо ще продължават да подкрепят конкретното правителство в момента?

Аз съм убеден, че Бойко Борисов е грамотен политик и той е направил добре сметката на изборните резултати. Тази сметка същата, която я правя и аз. И за разлика от хората в ПП-ДБ, той вероятно ще предприеме някакви действия. Големият проблем на тези избори е катастрофата в София. Защо казвам катастрофа? Тази катастрофа не се вижда ясно, като това, че кандидатът на ГЕРБ не успя да стигна до балотаж, е малкият проблем в столицата. По-големият проблем е, че групата в Общинския съвет от 27 падна на 14 съветника, т.е. на половина, а невидимият проблем, с който ще се сблъскат в неделя е т.нар. кметове на райони. В столицата има 24 района, всички , които са с пряко избираеми кметове. И тъй като ГЕРБ нямат свой кандидат за кмет на балотажа, голяма част  от симпатизантите на ГЕРБ ще си останат вкъщи. Това означава, че почти всички столични райони ще бъдат загубени, може би с изключение на Банкя, където ГЕРБ води с огромна преднина пред “Възраждане".

Г-н Димитров, вие казахте, че е много интересна ситуацията в  София, разбира се ще я проследим на балотажа, какво ще се случи в неделя. Но ключова фигура на ГЕРБ Антон Хекимян,, който беше издигнат от тях за кмет не отива на балотажа, на балотажа отиват Васил Терзиев и Ваня Григорова. Интересно ми е обаче, да коментираме с вас как се държат именно те двамата, броени дни преди балотажа. Знаем, че Васил  Терзиев до този момент отказва дебат с Ваня Григорова. Това как си го обяснявате?

Написах един статус, според мен предизборната кампания на г-н Терзиев е сбъркана изначално. Значи в началото на кампанията, когато трябваше той да бъде крит и пазен от атаките, когато стоеше сам на терена, те го пускаха навсякъде да бъде атакуван, имам предвид хората от неговия предизборен щаб. Докато в края на кампанията, когато трябва да се показва, да показва решителност и сила, ние ставаме свидетели на точно обратното. Аз мисля, че щабът на Васил Терзиев прави груба грешка, като в този критично важен момент не се решава на дебат с Ваня Григорова. Тя пък, като че ли се възползва по най-добрия начин от този пропуск на своите опоненти и мисля, че печели доста дивиденти от това. Тъй като аз съм предизборен стратег, изборен стратег и съм свикнал да правя сметки. По мои сметки шансовете на двамата са силно изравнени, но трендът на г-жа  Григорова върви нагоре, докато този на Терзиев стои на едно място. И аз няма да се изненадам, ако на втори тур осъмнем с кмет на столицата жена.

И то Ваня Григорова, подкрепена от БСП, но интересен е нейният Общински съвет всъщност, там тя неминуемо ще се срещне и с представителите на ГЕРБ, и с тези на ПП-ДБ. Какъв обаче ще бъде животът на ПП-ДБ извън властта, кметската власат?

Тук искам да отбележа, че не трябва да се отписват ПП-ДБ, защото според моите изчисления те ще спечелят огромна част от районите в столицата, т.е. ще има страшно много кметове на райони. Може би, възможно е дори и 20 от 24, т.е. те при всички случаи ще запазят статута си на първа сила в столицата. Но разбира се, тук идва големият залог, а именно това, че в момента вотът за кмет на София не е просто вот за кмет на София, това е вот за недоверие към кабинета. Ако г-жа Григорова стане кмет, това ще е ясен сигнал, че гражданите не одобряват политиката на правителството, и по всяка вероятност ще доведе до бърз разпад на управляващата в момента не коалиция, ли да я нарека, не знам как.

Този скандал с машините и това решение на ЦИК, буквално в последния момент, как според вас, се отразиха на изборния процес и ще се отразят, разбира се, и на балотажа?

Вероятно ще се отразят, но не в такава степен. Аз съм на мнение, тук оставам настрани кой е крив и кой е прав. И двете страни имат наистина страшно много аргументи, тъй като обвиняват опонентите си. Но моето мнение е, че скандалът като цяло, повлия в положителна посока на резултата на г-н Терзиев, като мобилизира изцяло електората на ПП-ДБ. Това от една страна беше добре, защото той се откъсна, макар и не толкова, колкото желаеше. От друга страна обаче, на втори тур не му дава особена възможност да расте. Тоест, мисля, че вече този ефект е изчерпан  и ще видим съвсем малко нарастване на гласовете за г-н Терзиев. Не така стоят позициите на г-жа Григорова, която по всяка вероятност на втори тур ще получи гласовете на голяма част от гласоподавателите на “Възраждане", на ИТН, на г-н Радостин Василев, който е оста радикален критик на управлението . А предполагам, че избирателите на ГЕРБ, вероятно 40% ще си останат вкъщи, а останалите ще се разделят в съотношение 2:1 в полза на г-жа Григорова. Ако това се случи по този начин, както го казвам, по всяка вероятност г-жа Григорова ще бъде новият кмет на столицата.



Още по темата: общо новини по темата: 633
05.04.2024 »
11.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
16.01.2024 »
15.12.2023 »
предишна страница [ 1/106 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
Великден 2024 г.
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: