Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Александър Йорданов: СДС постави България на правилния коловоз на времето и на историята
Автор: Екип Varna24.bg 12:33 / 05.12.2022Коментари (0)727
©
СДС постави с много труд и всеотдайност България на правилния коловоз на времето и на историята. Това каза евродепутатът Александър Йорданов на кръгла маса на тема: "Каузите на СДС като част от европейската десница - ЕНП. От НАТО и ЕС – към Еврозоната и Шенген" в София.

"Историята на СДС е всъщност история на успеха на България. СДС е името на този успех на България, има ли СДС - България успява. Това е добре да се запомни, както от приятелите ни, така и от неприятелите ни“, допълни Йорданов. 

Председателят на СДС Румен Христов припомни, че на 7 декември СДС навършва 33 години. Поводът за събирането днес до известна степен е този празник, но искаме да обсъдим каузите, които преследваше СДС – кои от тях изпълнихме и кои не. С общите усилия на цялата политическа класа ние успяхме да станем член на НАТО и ЕС, но сега имаме други две предизвикателства - еврозоната и Шенген, посочи Христов. 

На 7 декември 1989 г. ,все още в условията на тоталитарен комунистически режим, няколко нелегални граждански организации и възстановени, нелегално все още, партии се обединиха в СДС, каза Йорданов. По думите му така те са изпълнили мечтата на много български граждани за създаване на обединена опозиция срещу управляващата БКП - мечта и воля за демократична промяна чрез смяна на системата. Според евродепутата тази смяна не е можела да се случи без отстраняването на БКП от власт, което е било първата и голяма кауза на СДС. От нея се родиха и нашите мечти за членство в Северноатлантическия алианс и ЕС, обясни Йорданов.

За първото членство през 1989 г. никой и дума не издумваше, посочи Йорданов. Той уточни, че през лятото на 1990 г. депутатите в Седмото Велико Народно събрание са попълнили парламентарна анкета, която днес според него е единственият достоверен документ за това какви надежди и представи са имали те в началото на прехода. От 400 народни представители, само двама – Соломон Паси и моя милост, са заявили, че членството в НАТО е гаранция за националната ни сигурност, уточни Йорданов.

Той припомни, че седем години по-късно, когато президент е бил Петър Стоянов, в главната квартира на НАТО в Брюксел той е изразил категорична позиция за пълноправно членство в Северноатлантическия алианс. Самото членство се случи през 2004 г., заяви Йорданов и допълни, че втората им мечта – за членство в ЕС, се е случила три години след приемането ни в НАТО.

И сега 30 години по-късно отново сме пред своите каузи – членство е еврозоната и в Шенген, заяви Йорданов. Днес СДС е политическата сила, която е част от дясната евроатлантическа политика у нас и се опитва да решава, а не да създава проблеми на България, заяви евродепутатът. По думите му през изминалите 33 години СДС е преминал през много препятствия, през различни организационни етапи и вътрешни проблеми, но те не променят истината, че историческата промяна в България бе възможна благодарение на СДС. Затова и днес нашият съюз съчетава великолепно демократичната си политическа традиция, управленския опит, който натрупахме, и европейското си политическо присъствие, допълни Йорданов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: