Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Андрей Ковачев: Избраният вариант на АМ "Струма" в Кресненското дефиле ще бъде път-убиец
Автор: Екип Varna24.bg 12:23 / 11.05.2023Коментари (0)946
©
Избраният 2017 г. вариант на АМ "Струма“ в Кресненското дефиле ще бъде път-убиец. Това е трансевропейска магистрала със скоростен трафик, който обаче ще бъде набит в пътни условия, които са невъзможни, върху пътни платна, които са първокласен път. Това каза природозащитникът Андрей Ковачев в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“. 

На места платната отговарят на изискванията за второкласен път, а това означава скорост 60 км/час, отбеляза той. На 12 точки в пътното платно се включват местни пътища. "Това е абсурдно и това не се прави никъде в Европа. Ще се разширява платното през Кресненския пролом и накрая ние няма да имаме магистрала, а ще имаме път, който убива хора, но ще платим десеторно цената на свлачището при Железница. Накрая ще ни излезе златно“, посочи той.  

По думите му МРРБ, МОСВ и АПИ правят постъпки за спешно започване на строителство на магистралата. Това е поводът за готвения днес протест пред МРРБ и пред Народното събрание. "ОВОС-ът от 2017 г. изтече октомври 2022 г. Те просто откровено лъжат обществеността. Те много добре знаят, че още 2019 г. Европейската комисия им каза: "ОВОС-ът от 2017 г. нарушава в 7 места директивите на Европейския съюз, заради което се нуждаете от изцяло нов ОВОС и нова оценка на алтернативите“. Миналата година дойде писмо от ЕК до министъра на регионалното развитие, в което им казаха: "Ние още очакваме от вас нов ОВОС с оценка на всички смислени алтернативи. Ако не го направите, ще започнат наказателни процедури“, обясни Андрей Ковачев.  

Целта на служебния кабинет според него е на всяка цена да започне изпълнение на проекта сега. "Предлагат нещо, което е недобре проектирано, за да бъде по-евтино сега, за да могат да отклонят средства. Ако те спасят този ОВОС, ще нарушат европейските изисквания, ще загубим европейските пари. Това е рекет от абсолютно аморален характер, защото става дума за хора“, заяви Андрей Ковачев.  

Затова природозащитниците ще сезират всички европейски институции. "България ще стане известна с този случай, ако те не спрат сега това нещо. Ние ще посочим виновните, защото това са реални престъпления, а виновни са длъжностните лица, които са го започнали, до върха“, категоричен бе природозащитникът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: