Ангел Джоргов: Новата технология за нареждане на жълтите павета в София вече е разписана

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
08:51 / 09.01.2023
888
На вчерашната среща разказахме на министър Шишков докъде сме стигнали конкретно с казуса с жълтите павета. Направихме инспекция на всички останали подзони, по които се работи и които се финансират по Европейска програма.

Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ заместник-кметът на Столична община в направление "Обществено строителство“ Ангел Джоргов.

"Жълтите павета са паметник на културата и при тяхното нареждане се използва само пясък. Направиха се доста експерименти, опити в лабораторни условия, след като се получи проблемът – наредиха се една площ от 2000 кв. м, но след като се пусна движението, започна едно движение на паветата хоризонтално, което вероятно се дължи, че няма свързваща смес във фугата и леглото на паветата. Направиха се различни опити в лабораторни условия и вече самата технология е разписана, но се предвижда да бъде направен опитен тестови участък в реални условия. Ако резултатите бъдат задоволяващи, ще се започне пренареждане. Сега в момента времето не позволява пренареждането на паветата, то ще се случи в началото на пролетта.“

След като бяха направени всички проверки се оказа, че параметрите заложени в проекта, действително излизат, изпълнителят е на мнение, че е спазил параметрите, които са в проекта, допълни Джоргов. "Причините са комплексни, но истината е, че подобни по-хлъзгави павета не се редят отдавна никъде по света. Като се получи проблемът, ходихме и до Будапеща, там където има интензивно движение такива павета вече не се редят, те са заменени с асфалтова настилка. Но както всички знаят, жълтите павета са символът на София и полагаме усилие те да се запазят въпреки наличието на интензивен трафик“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Почина депутат от 49-ия парламент
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Специалисти от "Мама и аз" в Плевен: Президентът Радев е в дълбок...
Този остров в нашето море очаква много посетители тази година
Ето какво се е случило преди 68 години на днешната дата
Череши в България - до 25 лева, а в Лондон - 377 лева!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).