Арменската общност в България се вдига на протест

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
18:14 / 10.10.2019
5831
Една от най-старите общности в страната ни е обхваната от бурни вълнения, израз на които ще е протестът в Пловдив, който ще се състои тази неделя /13.10./ от 12:00 ч. в двора на Арменската църква в града. В него ще се включат изявени общественици от арменската диаспора от цялата страна, както и представители на всички арменски организации, опериращи на територията на Пловдив, сред които ОАБС Парекордзаган, Фондация Аракс, СКПО Ереван, Арменско благотворително дружество ХОМ, Хай Тад, Дружество за култура и изкуство Хамаскаин и мн. др.

Причината за недоволството е приетият Устав на Арменската Епархия в България, който според инициативния комитет на протеста е приет тихомълком и нарушава крехкото равновесие между духовната и светската власт в общността, като се дава изключителен превес на светската. Обвиненията падат върху Епархийския съвет и неговия председател- Антраник Шакариян, като според организаторите на протеста, Устава е направен така че на практика е невъзможно да се промени състава на Епархийския съвет, а усилията ще са равносилни на това да се промени Конституцията на България чрез Референдум.

Напрежението сред арменската общност се засили и от факта, че във Варна вече трети месец нямат духовен представител, тъй като му е отказано удължаване на визата, а Бургас е на път да последва примера на морската столица, защото визата на Дер Бохос изтича и засега няма изгледи да се удължи, въпреки че в негова подкрепа са се подписали 300 човека. От инициативния комитет изтъкват, че въпреки писмата, които са изпратили до Епархийския Съвет във връзка с удължаване на визата на Дер Бохос, все още нямат отговор и затова според тях протестът е единственият начин да се даде гласност на тези факти. Исканията им са намиране на общ език между хората и Епархийския съвет, като крайната цел е преразглеждане на Устава. Те изрично подчертават, че пловдивските арменски духовници не са организатори на протеста.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4):
17.10.2019 Апетити към имотите на арменската общност в България нагнетявали
напрежението
16.10.2019 Протестът на арменската общност разбуни духовете на високо ниво
13.10.2019 Арменци от Варна присъстваха на големия протест в Пловдив
11.10.2019 Антраник Шакариян с официална позиция по повод предстоящия протест на арменската общност
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).