Асен Александров: Нямахме заповед как да действаме при бомбена заплаха по имейл в училище

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
14:54 / 06.04.2023
960
Когато пускаме децата за 24 часа, трябва да напишем заповед защо се разпуснати, защо няма да учат този ден. И се питахме на основание на каква заповед? Нямаше заповед. Имаше предишната заповед или инструкция, тя касаеше само телефонни обаждания, не беше включено чрез имейл как да се действа. Това каза в "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" директорът на 51-во училище "Елисавета Багряна" Асен Александров. 

По думите му имало напрежение и объркване сред директорите, тъй като общо взето те - директорите, са едни от най-критикуваните служители в България – кой откъдето се сети ни критикува за това, което сме направили, и за това, което не сме направили.

"Притеснението на директорите беше следното: ние много често правим евакуация, най-малкото 3-4 пъти годишно правим пробни евакуации от "Гражданска защита", от пожарната. Проблемът е след като се направи евакуация, кой да вземе решението дали учениците да си отидат вкъщи или да се върнат в училище", каза още Александров. 

"Притеснението на директорите е най-вече, първо, не се чувстваме достатъчно компетентни да преценим чисто психологическия аспект на такава заплаха. Един психолог, който се занимава само с това, по различни начини би установил дали се касае за реални или за нереална заплата. Второто, най-вече от родителите. Добре, решаваме да ги пуснем за 24 часа, обаче към 11:30 обаждаме се на около 300 родители или 400 от начален етап. Поне 20-30 от тях не могат да дойдат в следващите 2-3-4 часа. Къде седят децата? Ето, сега времето е студено. Представете си къде да седят тези деца?", посочи Александров. 

Той заяви, че е имало три типа директори.

"Едните, които като мен, направиха някаква проверка и върнаха децата, другите, които изобщо не обърнаха внимание на заплахата, не се обадиха на полицията, и трети, които ги пуснаха за 24 часа – всичките се притеснявахме дали нещо не сме сгрешили", допълни Александров. 


Виж коментарите (0)

Още по темата (51):
16.10.2023 Подробности за бомбата в Русе. Ученичка: Стана голяма паника
10.04.2023 Синдикат "Образование" е в готовност да поиска оставката на министъра на вътрешните работи
07.04.2023 Д-р Лъчезар Милушев: Предварителната подготовка и съзнанието за превенция ни правят адекватни при заплахи
07.04.2023 Синдикат "Образование": Полицията се държа неадекватно, не е работа на учителите да проверяват за бомби
06.04.2023 Д-р Милушев за новата процедура при бомбени заплахи: Тя е адекватна и
приложима
06.04.2023 Асен Александров: Нямахме заповед как да действаме при бомбена заплаха по имейл в училище
Още новини от Национални новини:
Удрят по джоба на шофьорите с драстично увеличение на годишните т...
Поредна фишинг измама: Хакерите са все по-изобретателни, как да с...
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Проф. Костадин Ангелов към ПП: Питайте си вашите хора, защо подпи...
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).