Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България ще мине на 4-дневна работна седмица?
Автор: Екип Varna24.bg 09:24 / 02.05.2024Коментари (15)13056
©
От 6-дневна работна седмица по 12 часа във фабриките преди по-малко от век, светът върви към все по-интелектуален труд и налагането на 4-дневна работна седмица.

Ситуацията на пазара на труда много се промени през последните години. Демографската криза, културната промяна, социалните медии, недостигът на работна ръка са фактори, с които не могат да не се съобразяват и работодатели, и служители.

Това коментира пред БНР специалистът по човешки ресурси Георги Първанов, който е част от УС на Българската конфедерация по заетостта.

Той отбеляза, че все още има страни – в Африка и в Азия, където работната седмица е 6-дневна. В същото време вече има страни, в които се експериментира с 3-дневна работна седмица.

Според Първанов, у нас ще се работи 4 дни в седмицата още преди 2030 година.

При поколението Х вече не е проблем да се сменя работата. При Yи Z няма вече принадлежност към службата, в офиса се стои колкото се може по-малко. Нужна е социална кауза да запали и да мотивира служителите. Търси се повече баланс между работа и лично време, обръща се внимание на възможността за дистанционна работа.

За по-младите служители от значение е обучението, кариерното развитие, придобивките и бонусите, които работодателят предлага.

"Трябва да се подготвим за пазар на труда, на който ще съжителстваме и работим рамо до рамо с колеги от различни националности – допълни Първанов. – Синдикатите и занапред ще имат своето място. След тристранките вече можем да говорим и за четиристранки, имайки предвид агенциите за подбор на кадри."

По думите ми, хората с увреждания, в предпенсия и дори след пенсиониране са добър резерв, който при дефицита на кадри може да се използва.

Работодателите не бива да забравят, че хората са най-ценният им капитал.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аха забравих най важните - депутати там , ококорените и намагнитезираните и всички
0
 
 
И кои ще са на 4 дневна !? Шофьори - празни магазини Кауланди и Лидъли - празни хладилници Градски транспорт - …. Комунални услуги -… Ресторанти -…. А сетих се , държ. администрация , айти сектор , всички от хоум офиса ,
0
 
 
С този Български Маянталитет на Какви ли издевателства ще се нагледаме Още! Явно на претендента не му стига много Акъла! И за какви синдикати става въпрос при тези Псевдо синдикати! Доказали себе си като Боклук! - Който не става за тази работа!
+1
 
 
Това не е приложимо при професии от обслужващия сектор.Там се бачка здраво и често повече от регламентираните 8 часа на ден.А персонал няма. Освен това веднага повечето работодатели ще възползват от това,за да намалят заплатите.
0
 
 
Само много ограчичен кръг професии могат да минат на 4 дневна седмица. КАТ например, както казаха по-долу. За останалите няма начин. Например ако един магазин работи 7 дни в седмицата, и решат служителите да работят по 4 дни седмично, ще трябва да се назначават още хора. Което пък означава че заплатите на всички ще трябва да се намалят. Не е това целта, нали? При КАТ е друго: През почивния ден ще има икономия от отопление и климатици. ;)
+2
 
 
Голяма забава настава, когато заприказват за 4 седмична работна седмица. Представям си веднага какво се случва, когато Чистота мине на 4 дена. Паркове и градини, асфалтиране и ремонт на пътища. Даже и да го направят в някои фирми, нали не мислите, че ще остане същото възнаграждение? Мигом пада с 20% :-) Да не забравяте в коя част на Европата се намирате все пак.
+2
 
 
В някои сектори може и да стане, но масово не виждам как, още повече с недостига на хора. А пък в секторите, в които това е възможно има друг проблем - изкуствения интелект като нищо ще замени половината от работещите в ИТ сектора и кол центровете до 2030. Ще се окаже, че ще се работи на 4 дневна седмица, само че на по-ниска заплата, а от там ще се наложи и втора работа...
+1
 
 
Това и да го видя, няма да го повярвам :Д
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Двойно убийство в Пловдив!
Ремонти във Варна
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: