Атанас Зафиров, БСП: Конституцията не може да бъде парцал, с който някои хора да се опитат да избършат гузната си съвест

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
20:04 / 20.06.2023
750
Конституцията не може да бъде парцал, с който някои хора да се опитат да избършат гузната си съвест - така депутатът от БСП Атанас Зафиров отговори на въпроса дали социалистите ще участват в разговорите за промяна на основния закон.

Пред БНТ той посочи, че социалистите биха се съгласили с отпадането на статута на служебните правителства. Според Зафиров те са дискредитирани и не работят по начина, по който би трябвало.

"Скоростното отстраняване на главния прокурор е част от шумно прокламираната и лелеяна съдебна реформа, която стартира като фарс и рисува да завърши като съдебна катастрофа" - така депутатът коментира рокадите в прокуратурата.

Напомни, че единият от новоприетите съдебни закони е даден за тълкуване в КС, а другият е с наложено вето. Според Атанас Зафиров президентът Румен Радев е избързал с издаването на указа за освобождаване на Иван Гешев.

"Говори се, че това е част от някаква негласна уговорка за оставане на спецслужбите в сферата на влияние на президентството, но видимата част е назначението на зам.-главния прокурор, който беше част от служебните кабинети на Радев".

Изтъкна, че с назначението на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор, докато продължава да е директор на националното следствие, се концентрира твърде много власт в един човек.

"И на г-н Гешев беше намерен достоен изход, той влиза в политиката. Това ще бъде 251-ата партия, но това, което той казва, е много важно и ако той наистина го вярва, аз му пожелавам успех. Никой не обърна внимание на едно от изреченията, казани от бившия главен прокурор - той каза, че корупцията и кражбите са се превърнали в държавна политика и най-силната прокуратура е безсилна да се бори с това. В устата на един главен прокурор такова признание е ужасно", каза Атанас Зафиров.

Той коментира и номинацията на Даниел Лорер за еврокомисар от ПП-ДБ.

"Изумително е нахалството, с което една парламентарна група от 30 и не знам колко човека се опитва да овладее всички постове в държавата, включително и еврокомисаря. Не по-малко изумителен е начинът, по който техните коалиционни партньори са готови на всичко и се съгласяват на всякакви унижения".

Според Атанас Зафиров Европейската комисия ще избере еврокомисар от ЕНП/ГЕРБ и най-вероятно ще бъде жена.

Виж коментарите (1)

Още по темата (334):
26.01.2024 ВАС отхвърли и втората жалба на Гешев, че не е възстановен като прокурор след уволнението му
10.08.2023 Гешев обжалва пред ВАС отказите да бъде преназначен като прокурор, а след това да бъде гласувана оставката му
08.08.2023 Владимир Николов: Главен прокурор, изпразнен от съдържание, ще доведе до феодализиране на отделните райони в страната
20.07.2023 Бивш конституционен съдия: С действията си Иван Гешев е извършил ритуално самоубийство
19.07.2023 Правна комисия прие окончателно промени в Закона за съдебната власт
14.07.2023 Гешев отказа да бъде охраняван от НСО
Още новини от Национални новини:
Дете на кандидат-депутат простреля друго дете в Търновско
Ще бъде ли спрян вносът на коли втора ръка?
Фон дер Лайен поздрави Гордана Силяновска-Давкова за избирането й...
Главчев и част от министрите в кабинета посетиха църквата "Св. Ди...
Плащането на зъбни протези от Касата се отлага
Валежите ще продължат и утре, а температурите се понижават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).