БАН: Може да сме под 6 млн. души през 2040 г.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
09:15 / 01.10.2019
911
Населението на България може да падне под 6 милиона души до 2040 година, според изследване на Българската академия на науките.

Застаряването на нацията, социалните неравенства и миграцията са сред водещите фактори, които задълбочават демографската криза у нас.

Учените прогнозират, че след 30 години всеки десети българин в страната ще бъде на възраст над 80 години, предаде БНР.

България няма да изчезне. Според най-лошата прогноза до 2040 година населението на страната може да намалее до 5,8 млн. души, ако не се предприемат мерки за преодоляване на кризата.

"Структурата на населението няма да бъде добра. Ще има много повече възрастни, отколкото млади хора. Добрата новина - няма да изчезнем, лошата новина е, че няма да бъдем и 6 милиона", обясни директорът на Института за изследване на населението и човека при БАН проф. Антоанета Христова.

Тенденцията може да се обърне в положителен план едва след 15 години.

"Независимо от това даже колко мерки се предлагат и в каква комплексност, до 2034-а година ние винаги ще имаме негативни резултати".

Демографската прогноза разбива мита, че миграцията е главната причина за намаляването на населението.

"Има и заминаващи, но и все повече връщащи се. Броят на влизащите в страната и завръщащите се българи се изравнява на излизащите през последните години", според професор Катя Владимирова.

Мерките за преодоляване на демографската криза включват насърчаване на раждаемостта, подобряване на здравеопазването и социалните услуги, както и намаляване на смъртността и миграциите на населението.

Изследването отчита промени в ценностите и нагласите на младите поколения - те имат повишени изисквания към качеството на живот и към отглеждането на децата.

Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на тези служители
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на...
НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отне...
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пр...
БНБ: Външният дълг на България нарасна с над 160 млн. евро за год...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).