Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
БДЖ и професионална гимназия в Пазарджик договориха откриването на жп паралелка с дуална форма на обучение
Автор: Екип Varna24.bg 12:14 / 22.02.2023Коментари (0)1250
©
"БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД и Професионална гимназия по механоелектротехника в гр. Пазарджик подписаха договор за откриване на жп паралелка с дуална форма на обучение в учебното заведение. През новата учебна година гимназията ще открие прием за обучаване по професията "Техник по железопътна техника“ със специалност "Локомотиви и вагони“. По този начин БДЖ продължава да разширява сътрудничеството си с професионални гимназии чрез реазилирането на проекта за дуално обучение "Заедно напред“.

За записаните в тази паралелка ученици ще се осъществява придобиването на квалификации за специалности по защитени професии, за които има очакван недостиг от специалисти на пазара на труда и които са с ключово значение за дейността на железопътния превозвач. За допълнително стимулиране на учениците и за поддържане на интереса им към дуалната форма на обучение в сферата на железопътния транспорт се предлагат стипендии за висок успех и минимален брой неизвинени отсъствия. Подобен финансов стимул и обучението в дуална форма предпоставя системно усвояване на знания и последователност в овладяването на професионални умения по специалността. Това способства за изграждането на трудови навици и ангажираност на учениците още в началото на кариерата им. Освен стипендиантски програми, от които възпитаниците ще могат да се възползват, "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД предлага възможности за преквалификация след дипломирането за други правоспособности и продължаващо обучение във висшите училища.

Професионална гимназия по механоелектротехника в гр. Пазарджик е петата гимназия, която се присъединява към проекта "Заедно напред“ и открива жп паралелка с дуална форма на обучение. В такива паралелки вече се обучават 98 ученици, от 10 паралелки в училища в Мездра, София, Горна Оряховица и Русе. Реализирането на проекта "Заедно напред“ вече дава своите резултати, след като първия випуск от ПГ "Васил Левски“ в гр. Мездра по специалността "Електрообзавеждане на железопътна техника", професия "Електротехник" са в последната година от своето обучение. Професионалната гимназия в гр. Мездра и ПГ по железопътен транспорт "Н. Й. Вапцаров“ в гр. Горна Оряховица стартираха партньорските отношения с БДЖ още в началото на проекта и вече възпитаниците от общо три паралелки са назначени на трудови договори в локомотивните депа в Мездра и в Горна Оряховица, което е част от втория етап на образованието им в дуалната форма на обучение. Всяка година приемът в паралелки, които ще се обучават по професията "Техник по железопътна техника“ със специалност "Локомотиви и вагони“, се превърна в традиционен за тези две гимназии.

Създаването на бъдещи професионални кадри в железопътния транспорт е една от приоритетните задачи на БДЖ. Дружеството подкрепя професионалното обучение и образование на ученици, като по този начин се изгражда здрава основа за успешно развитие на железопътния превозвач като бъдещ потенциален работодател.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: