БНБ прие Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за откриване на платежни сметки и Наредбата за таксите за административни разходи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:25 / 12.10.2022
896
Днес Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 на БНБ от 18 април 2018 г. за условията и реда за откриване на платежни сметки, за изпълнение на платежни операции и за използване на платежни инструменти, както и Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 16 на БНБ от 29 март 2018 г. за издаване на лицензи и одобрения, за вписване в регистъра по чл. 19 от Закона за платежните услуги и платежните системи и за изискванията към дейността на операторите на платежни системи с окончателност на сетълмента, съобщават от Народната банка.

Измененията в Наредба № 3 на БНБ са свързани основно с прецизиране на уредбата относно сключването чрез средства за дистанционна комуникация на рамков договор за предоставяне на платежни услуги, хармонизиране на определени разпоредби на Наредбата със Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС) и други нормативни актове, включително в резултат на промени в правни актове на Европейския съюз, чиито изисквания са приложими към дейността по предоставяне на платежни услуги и изпълнение на платежни операции от страна на доставчиците на платежни услуги.

Измененията в Наредба № 16 на БНБ са свързани основно с въвеждане на разпоредби, уреждащи реда за издаване на разрешение за преобразуване на платежна институция и дружество за електронни пари, както и въвеждане на изискване за предоставяне от лицензираните от БНБ платежни институции и дружества за електронни пари на информация във връзка с размера на отпуснатите от тях кредити по чл. 21 от ЗПУПС.

На свое заседание Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 40 за определяне на размера на таксите за покриване на административните разходи на Българската народна банка, произтичащи от функциите по надзор и преструктуриране.

Приетите промени са свързани основно с прецизиране на категориите задължени субекти и реда за изчисляване на такси за покриване на съответните административни разходи на БНБ, в това число в случаите на нови задължени субекти – банкова група, финансов холдинг или финансов холдинг със смесена дейност, спрямо които БНБ осъществява надзор на консолидирана основа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
На вниманието на всички пътуващи: Правят промени в движението по ...
"Булгартрансгаз" ЕАД стартира обвързващата фаза на процедурите за...
МОСВ работи активно за отразяване на препоръките на ЕК към Национ...
Опасно време на Разпети петък! Варна е предупредена
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Пускането в действие на газовия терминал край Александруполис, ко...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).