БЗС: Имаме свръхголям брой зъболекари в България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (19)
16:00 / 20.03.2014
4576
Много сериозен проблем е, че ние имаме свръхголям брой зъболекари в България, т.е. пренасищане. Това каза зам.-председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков.

"Това, което Световната здравна организация обявява е, че на един зъболекар трябва да се падат около 2000 - 3000 души. ЕС има друго виждане - поради гъстотата на населението казва, че санитарният минимум е на един зъболекар по 1200 души", обясни д-р Шарков.

"В България на един зъболекар се падат 800 души от населението", заяви председателят на Българския зъболекарски съюз.

По думите му - проблем е неравномерното разпределение на територията на страната, но това винаги е така и ще бъде така поради една проста причина.

"Ние имаме свободно движение на хора, българският зъболекар е с либерална професия, българският зъболекар инвестира, а не чака държавата да инвестира в него и в създаването на клиника отделя изключително много средства", заяви д-р Шарков.

Той посочи, че една дентална клиника струва в днешно време страшно много пари.

"Има изключително малък брой специализиращи и то най-вече взимат специалност тези, които работят в трите факултета по дентална медицина или живеят в градовете, където са разположени тези три факултета, визирам София, Пловдив и Варна. Така че проблемите от гледна точка на съсловие, които рефлектират или ще рефлектират върху обществото аз ги подчертавам", заяви д-р Шарков.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (19)
Още новини от Национални новини:
Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си...
"Ние, потребителите": Скандална нелоялна практика на туроператор
Росен Желязков: Влизаме в тези избори с ясното съзнание, че тази ...
Вицепрезидентът: Нуждаем се от сила и обединение, за да започнем ...
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка
Мариана Кукушева: Нулевата ставка на хляба е най-големият Великде...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).