Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Балчик се вдига на бунт заради Ботаническата градина
Автор: Екип Varna24.bg 10:30 / 09.05.2012Коментари (1)560
©
Жителите на Балчик се стягат за протест. Причината за крайното им решение е отнетото им право на безплатен достъп в Двореца в Белия град, където се намира Ботаническата градина, която беше присъдена на Софийския университет. Местната власт също настоява жителите на Балчик да продължат да влизат безплатно в парковия комплекс. Ако искането на местните граждани не бъде изпълнено до утре, Балчик се вдига на бунт.

Най-потърпевши от това решение са хората, за които преминаването през Двореца е най-бързият начин да стигнат до работното си място, каза кметът Николай Ангелов.

"Живея в непосредствена близост до Двореца, квартал " Белите скали" и благодарение на решението на професорите от София, които решиха, че този комплекс е тяхна частна собственост, благодарение на тях аз съм възпрепятстван и не мога да дойда на работа по нормалния ред. Трябва да обикалям пет километра. По най брутален начин охраната ми каза, че не мога да премина през комплекса, при положение, че аз не влизам да го разглеждам, а просто отивам на работа", разказа потърпевш работник.

"В началото, когато ми се обадиха първите пострадали от това деяние, аз не можах да повярвам, че някой си е позволил без никакво предупреждение и без никаква заповед да не се допуска никой безплатно до територията на Двореца", допълни Ангелов.

Балчиклии разказаха, че откакто съществува комплексът никога не са плащали вход, независимо кой го е стопанисвал. Дори по времето на румънската кралица Мария.

Оказва се, че проблемът идва от Университетската Ботаническа градина. Касиерите им взимат пари за посещение на Двореца. Директорът на КЦ "Двореца" Ивелина Радилова обясни, че между тях и Ботаническата градина има сключено споразумение от 2009 г., което позволява на местните да посещават или преминават Двореца без да заплащат. Ние продължаваме да спазваме споразуменията постигнати с Ботаническата градина и не ги нарушаваме, за разлика от тях, каза Радилова.

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев каза, че в близките дни му предстои среща с кмета на Балчик и едва след нея ще коментира казуса. В публикуваното на сайта на висшето училище писмо-отговор до Николай Ангелов се казва, че осигуряването на безплатен вход за местните гражданите на територията на градината би поставило в неравностойно положение останалите граждани на страната и е дискриминация по смисъла на Закона.

Източник: bTV









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.05.2012 г.
0
 
 
Абе бастун, жителите на Провадия дали си плащат, за да посетят крепостта, а!?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: