Бедствено положение в община Ивайловград заради пожара край с. Свирачи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:29 / 30.07.2023
888
Кметът на община Ивайловград обяви със Заповед №296/30.07.2023 г. бедствено положение на територията на цялата община Ивайловград, във връзка с възникнал пожар.

До приключването на бедственото положение, се забраняват извършването на всякакъв вид земеделска дейност, със земеделска и неземеделска техника в горски и земеделски територии.

На 30 юли, в ранните часове на следобеда, възниква пожар на територията на землище село Свирачи, община Ивайловград. Горят стърнища, смесени гори, храсти и треви. Поради изключително високите температури и силни пориви на вятъра, пожарът се разраства и обхваща землище Орешино, община Ивайловград. Динамичната обстановка, пресечния терен и липсата на горски пътища допълнително възпрепятстват гасенето на пожара.

Към настоящия момент са засегнати около 5 000 дка. широколистни гори и храсти. В гасенето на пожара са се включили над 100 човека, 10 пожарни автомобила, екипи на пожарната от РС ПБЗН - Ивайловград, Хасково, Свиленград, Харманли, Симеоновград, Димитровград, Крумовград, Тополовград, Смолян, служители на Държавно горско стопанство – Ивайловград, доброволци, служители на МВР, Общината и Доброволното формирование.

Областният управител на област Хасково, госпожа Гинка Райчева е поискала да бъде осигурена тежка техника от "Мини Марица-изток" ЕАД и помощ от военните.

Съществува опасност пожарът да премине и в съседните землища, където терена е изключително пресечен, трудно достъпен за механизирана техника.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Откриха тяло на мъж край Казанлък
Интензивен трафик на някои от граничните ни пунктове!
Катастрофа на АМ "Тракия", на място има линейка
Брутално задръстване на Маказа
Последният български цар днес става на 87
Празник е! Честваме чудотворец, помогнал на хиляди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).