Без история и география за абитуриентите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:50 / 28.10.2015
538
Историята отпада от задължителните часове в 11-и и 12-и клас. Това предвижда проект на нова наредба за учебния план. Задължителната подготовка изключва напълно и географията, която и в момента не се учи в последните два класа в професионалните гимназии.

Така учениците в последните два класа на гимназията няма да учат задължително история и география, а само ако изберат предметите като СИП или ЗИП или пък изучаването им е включено в избрания от тях профил. 

Липсата на история в 11-и и 12-и клас ще се компенсира с повече часове в 10-и - по 3,5 седмично, вместо по 2, както е в момента, обясни за "Монитор" зам.- министърът на образованието Ваня Кастрева. 

В допълните часове десетокласниците ще залягат на уроците за история за България. Биологията и химията също отпадат от задължителната подготовка. В момента те се изучават по 1 час седмично в 11 клас. 

Всички зрелостници обаче ще учат повече български език и литература, който остава в задължителната подготовка за всички ученици от 1-ви до 12-и клас. Проектите на новите учебни планове предвиждат в 12 клас абитуриентите да имат по 93 часа български език и литература, вместо 62 в момента. 

Гимназистите в 11-и и 12-и клас ще имат и един чисто нов предмет - гражданско образование. Другите задължителни предмети са математика, два чужди езика и физическо възпитание и спорт.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Листите за парламентарните избори имат от всичко: Нови лица, добр...
Плевенчани останаха на тъмно след бедствието
Половин България е пазарувала онлайн в последните 6 месеца
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", сега го няма в ...
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Потоп удави плевенчани


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).