Бежанци направиха скандал заради топлата храна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
09:48 / 03.02.2014
3119
Стартиралото от събота раздаване на топла храна за бежанците в лагера в Харманли вече предизвика скандал. Сирийците обявиха, че само те трябва да разпределят порциите и семействата да вземат манджата от ръцете им, а не от персонала на лагера. За да наложат претенцията си, блокираха вземането на топлия обяд от палатката, определена за столова. Мъжете обясниха недоволството си с факта, че предишния път заради лошата организация обяд получили едва 500 души от всички 1500 в лагера. Станало така, защото някои хора идвали по няколко пъти и не стигнало за всички. Затова си определили "главатари", всеки от които отговарял за по 10-15 семейства. Те щели да разпределят храната за всички.

"Хората от персонала не познават нашите и не могат да разговарят с тях. Ние обаче ги знаем поименно и лично и няма как да ни измамят", обясни 28-годишният Сюлейман Халеп от Сирия.

Сред протестиращите нямаше представител на друга общност. Останаха съмнения дали при този вариант всички бежанци ще получат еднакви порции. В лагера има деление на сирийци и афганистанци, както на кюрди и араби плюс всеобща неприязън към чернокожи. Въпреки всичко баките и черпаците бяха връчени в ръцете на бежанците. Иначе едва ли ще има въобще хранене, обясни Гошо Господинов, ескортирал топлата манджа от армейския полигон в близкото село Корен, където тя бе приготвена.

Осигуряването на топъл обяд за бежанците е финансирано от Върховния комисариат на бежанците към ООН, а приготвянето на гозбите става в най-близките армейски поделения.

"Готвачите ни свалят арабски рецепти от интернет и щателно разбъркват съставките" обясниха армейци от поделението. Шефовете им в кухнята били много опитни и националните арабски ястия не ги затруднявали.

Бежанците обаче обявиха, че яхнията от нахут няма вкус. Което обаче не им попречи да остържат дъната на купичките си.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (6)

Още по темата (832):
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
11.10.2022 Бургаският съд отчита увеличение на делата за трафик на мигранти
26.09.2022 Синът на Софи Маринова загази сериозно
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).