Бизнесмени: Ако утре въведем еврото, няма да има особена драма

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:05 / 05.06.2022
816
Колко важно е доброто ни образование за добрия ни живот? Темата коментираха в студиото на "Тази неделя" по bTV Красимир Стойчев и Ивайло Пенчев.

"Образованието е ключов елемент от възхода на една държава", каза предприемачът Красимир Стойчев.

"В декадентско време живеем, на младите хора не им се работи. Половината от тези, които отиват в университетите, не отиват, за да станат по-умни, отиват, за да не работят. Още 5 години да са деца. Отлагане на съзряването е това. Другият проблем, за България конкретно - има по-голямо предлагане от търсене, повече места в университета", каза каза предприемачът Ивайло Пенчев.

За България, която е във валутен борд, няма да настане никаква драма след въвеждането на еврото. Това мнение изрази предприемачът Красимир Стойчев. Според него ще има икономия на пари от транзакциите, които в момента всеки българин обръща лев-евро и евро-лев, както и икономия от свръх лихвите, които плаща българската икономика за това, че една чужда банка се финансира на 0%, а след това начислява в България валутен риск и слага 1-2% отгоре.

"Всичко това ще изчезне, ще остане политически риск, но финансовият ще изчезне. Транзакционните разходи ще изчезнат. Това са милиарди, които ще се икономисат, ако ние влезем в еврозоната", посочи Стойчев.

"Ако утре въведем еврото, драма особена няма да има", смята и бизнесменът Ивайло Пенчев, но според него това е откъсване от паричната политика на суверенитет. По думите на бизнесмена, държавите в ЕС са загубили суверенитета си.

Правото на ЕС има предимство пред правото на държавата, посочи като пример той.

"ЕС, както е тръгнал, ще се разпадне от само себе си и няма нужда ние да излизаме от него", коментира Пенчев.

"За да бъде щастлив и богат, българският народ трябва да си икономиса разходите. Когато държавата приема валутен борд и чуждо финансиране, тя няма как да си икономиса разходите. Всички ние сме натоварени от измислени суапове на кредити левове - евро", заяви още Красимир Стойчев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).