Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Близо 50 000 ученици се включват в Националната програма "Заедно в изкуствата и спорта"
Автор: Екип Varna24.bg 15:18 / 07.10.2022Коментари (0)917
©
Близо 50 000 ученици от общински, държавни и частни училища се включват в новата национална програма "Заедно в изкуствата и спорта“. Създадени са 1 917 групи за занимания по изкуство в 1002 училища и 1 897 отбора за колективен спорт в 990 училища, съобщават от Министерство на образованието

Официалният старт на заниманията бе даден днес в шест области – Благоевград, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Монтана и София. Заедно с учениците бяха спортни легенди и звезди от сцените и екрана, представители на МОН, на РУО и на местните власти, както и много родители.

Целта на програмата е да подпомогне формирането на умения за екипна работа чрез участието в колективни спортове и изкуства. Училищата получават средства за закупуване на сценични костюми, инструменти, озвучителна техника, декори, екипировка на учениците, спортни уреди и пособия и др., както и за възнаграждения на привлечени треньори и професионалисти в областта на музикалното, танцовото и театралното изкуство.

Домакин на откриването в област Благоевград беше СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Симитли. Празникът стана благодарение на танцов състав "Веселие", духовия оркестър към училището и талантливите изпълнители на народни песни. Едновременно имаше срещи между отбори по волейбол, баскетбол и футбол пред погледа на опитни и справедливи съдии. Общият брой групи в областта са 117, като по модул "Изкуства“, са 75, а спортните отбори са 96.

В СУ "Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас гостуваха танцови състави, вокални групи, мажоретки и спортни отбори от основните училища "Любен Каравелов“, "Княз Борис I" и "Елин Пелин“, от средните училища "Св. Климент Охридски“ и "Добри Чинтулов“, от професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов, ППМГ "Академик Никола Обрешков“ и професионалната гимназия по транспорт.

Спортните изяви бяха предшествани от клетва за феърплей игра от представителните отбори. Участниците в групите по изкуства показаха таланти и умения. Сред учениците бяха успешни футболни треньори, национални състезатели по волейбол и баскетбол, както и хора на изкуството.

В област Бургас са сформирани 173 отбора за спорт с 2132 ученици и 157 групи с 1780 ученици, които ще се занимават с изкуства.

Театрални и музикални изпълнения, акробатични номера на медалисти и танц на мажоретки имаше в СУ "Георги Измирлиев“ в град Горна Оряховица, където бе открита програмата за участниците от Великотърновска област. Първокласници от новосформираната театрална група "Раховче“ представиха приказни герои.

Организирани бяха демонстрационен мач по футбол и по баскетбол между отбори от СУ "Г. Измирлиев“ и ОУ "Св. св. Кирил и Методий“. Участваха и ученици, и учители. Празникът бе закрит от познатите на цяла България и в чужбина таланти от духовия оркестър "Джуниър бенд“ на СУ "Емилиян Станев“, носител на множество отличия от наши и чужди фестивали.

Сред множеството гости на тържеството бе и Димитър Здравков, началник на кабинета на министъра на образованието и науката.

В област Велико Търново в програмата участват 41 училища. В модул "Изкуства“ са включени 34 училища и са сформирани общо 66 групи в три направления – музикални, танцови и театрални. В модул "Спорт“ участват 37 училища.

Старт на събитието в Монтана дадоха момчетата на маестро Пламен Крумов от духов оркестър "Виво Монтана“ - победители от риалити шоуто "България търси талант“, впечатлявайки публиката със своя талант и музикално майсторство. Домакин на тържеството в Монтана беше ПМПГ "Св. Кл. Охридски“. С народни танци се представи състав от V ОУ "Христо Ботев“ .

Демонстративен баскетболен мач играха ученици от II СУ "Н.Й.Вапцаров“ и VII СУ "Йордан Радичков“. В полувремето всички се насладиха на изпълнението на духов оркестър "Дефилир“ и на мажоретния състав към СУ "Иван Вазов“ във Вършец. Участва и вокална група "Upside down" към ПГ "Найден Геров“ в Лом.

За да подкрепят дейностите по националната програма, дойдоха изявени дейци на изкуството, културата и спорта, сред които национални състезатели по баскетбол, по джудо и самбо, бивши футболисти и волейболисти.

Празник имаше и в Пловдив, където са сформирани 194 групи за музикално, танцово и театрално изкуство с 2289 ученици. Там има и 204 отбора с 3017 ученици, които ще тренират футбол, волейбол и баскетбол.

Домакин на тържественото откриване беше СУ "Любен Каравелов“, което подготвя музикални таланти. Гостите се насладиха на изпълненията на училищния ансамбъл "Тракийска младост“ и на ансамбъл "Марица“ от СУ "СВ. Св. Кирил и Методий“.

Ученически отбори премериха сили със сборен тим олимпийски медалисти по волейбол и баскетбол. Опашка за селфи с футболни звезди се изви след официалната церемония.

В София програмата стартира в 5 ОУ "Иван Вазов“. Дворът на училището ехтя от изпълнение на млади вокални групи заедно с прочути

солисти. Учениците тропнаха народни танци, имаше и латинофиеста, представена от клуба за спортни танци "Денс меджик“. Малките актьори от театралната школа дадоха своето първо представление за сезона.

Спортните надежди на училището се състезаваха под наставленията на опитни треньори, съдии и лауреати във волейбола, баскетбола, футбола и каратето. Известни разказвачи на приказки и автори на детски песни се забавляваха заедно с децата.

Навсякъде изявените таланти в изкуствата и спорта получиха награди.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: