Бойко Борисов: Първо да увеличим доходите на хората, а после на управниците

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (14)
13:14 / 15.01.2013
1008
Първо да се увеличат доходите на хората, а след това заплатите на управниците. Такова разпореждане е дал премиерът Бойко Борисов по повод предлагания законопроект за скок на възнагражденията по най-високите етажи на властта, стана ясно вчера. Текстовете били готови още през април миналата година, но Борисов отсякъл, че първо трябва да се вдигнат всички останали доходи. Затова законопроектът на финансовото министерство с новите заплати нямало да бъде приеман до края на мандата. В него е предвидено възнаграждението на премиер, президент и председател на НС да скочат на 8000 лв. В момента парите, които получава министър-председателят на месец, са 3403 лв., колкото взема и шефката на парламента Цецка Цачева.

Най-висока е заплатата на президента Росен Плевнелиев - 4392 лв. Средствата за тримата първи в държавата се определят като процент над депутатската заплата, която, както писахме, остава замразена за четвърта поредна година на 2196 лв.

В предлагания законопроект се планира увеличение на заплатите и на вицепрезидента, и на вицепремиера, които да получават между 5000 и 6000 лв. Разписан е скок и в парите на втория ешелон във властта - зам.-министри, областни управители, както и на кметовете. Проектът за новите заплати на управниците обаче няма да бъде приеман, тъй като сега не е моментът, било решено в кабинета.

Това е третият законопроект, свързан с административната реформа. В началото на миналата година беше приет нов Закон за държавната администрация, който сложи таван на общия брой на държавните служители. С него вече не се позволява раздуването на администрациите. След това имаше поправки и в Закона за държавния служител, с които бяха вдигнати заплатите в администрацията. С него обаче се постави и ясна регламентация при получаването на бонуси, за да няма произволно разписване на допълнителни финансови стимули по агенции и комисии.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (14)
Още новини от Национални новини:
Борисов от Русе: Докато сме ГЕРБ и аз, ние няма да пратим войник ...
Специализиран екип от ВМС беше активиран заради дрон, открит в ра...
Националният "Поход за Семейството" ще се проведе в София, Пловди...
"Ел Би Булгарикум" с ново ръководство
Борисов: Оставих милиарди левове, сега парите ги няма
НИМХ с предупреждение: Първа степен на опасност от дъжд, градушки...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).