Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бойко Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара
Автор: Мария Морунова 16:32 / 26.06.2019Коментари (0)1771
©
Премиерът Бойко Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара, коментирайки спора между България и Северна Македония за датата, на която трябва да се чества паметта на Делчев. Това стана при откриването на втория "Икономически форум Пловдив II", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Нашият герой Гоце Делчев стана повод за коментар във всички посоки. Той е герой, който е желал, който е заложил всичко за свободата на Македония. Така и Че Герава, макар да е от Аржентина, се е борил за Куба. Вместо да ни правят по-силни подобни хора, те стават ябълки на раздора", коментира Борисов, след което се спря на икономическите теми.

По думите му през 90-те години е сривът на българската икономика, а възходът идва, когато започва управлението си неговия кабинет. Добрата икономическа среда се постига с добра данъчна среда, с реформи, които са направени. Така вече българската икономика от сферата на житото, на цветните метали е преориентирана към електрониката, към металургията. "Икономика се прави с бизнеса. Добавената стойност вдига заплати, пенсии", поясни премиерът и допълни, че тази година страната ни ще има "огромен харч" за военните. 

Премиерът използва трубуната, за да коментира и търговията с газ, като заяви, че България е показала, че може да е полезна и за себе си, и за съседите, без да засяга ничий интерес. "Преди месец с Ципрас започнахме интерколектора за газ. В същото време с нашите съседи от Турция строим за 18 млрд. кубика. Плюс с румънците работим за газопровод, но с компресиран газ. И те да сложат компресори. Да направим така, че да купуваме и продаваме газ. Днес имаме газова борса - нещо немислимо преди години", посочи министър-председателят.

Стана ясно още, че магистрала "Струма" е към финала си на изграждане. Вече като се кара кола, се кара по магистрала от София до Бургас или до Истанбул. Това е друга предпоставка за развитие на бизнес средата у нас. "С публично-частно партньорство може да се изгради и връзка между Александруполис до магистрала "Марица". От 1 август ще е готова и тол системата ни. Така ще свържем Босфора, Егейско море, Бургас, Черно море.

Може връзката да продължи и през Дунав. По Дунавската стратегия в момента работим с румънските власти да направим Дунава по-плавателна. Така ще има връзка през Дунав до Черно и Егейско море. Това е страхотна бизнес среда. Така всички гръцки стоки ще ходят към Румъния, Украйна, Русия. Това е Европа и Европейски съюз. Тогава ще кажем колко още ще се вдигнат и заплати, и пенсии", каза още Борисов.

Това, че бизнес климатът у нас се развива добре личи и по намерението на разширение на КПП Калотина, защото "всеки бизнесмен, който дойде, се интересува за колко време тировете прекосяват границите. 57 хил. коли преминават по АМ "Тракия" за денонощие. Тъкмо я построихме и тя отесня". По думите на премиера по-голям трафик от този на турската граница има само на границата между САЩ и Мексико. Той съобщи още, че юли-август ще започне работата по трасето Монтана-Видин и Русе-Велико Търново.

По думите му всички на Балканите сме велики. "Имаме Велика България, Велика Елада, Велика Албания, Велика Турция. Исторически сме се били с всички съседи и те с нас. Това е територия толкова пропита с кръв, но нека я направим място за добър бизнес и просперитет", пожела Борисов. Апелира и Турция, Гърция и Кипър да намерят разумно решение за находищата на газ в Кипър. Икономическият форум се провежда в Пловдив за втори път. Ще продължи днес и утре.




Още по темата: общо новини по темата: 4
27.06.2019 »
26.06.2019 »
26.06.2019 »
26.06.2019 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: