Борисов: Арабският свят не приема мюсюлмани, а ни дава пари за джамии в Европа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:04 / 24.09.2015
3008
България подкрепя идеята в Сирия да бъде създадена зона за сигурност, както и да бъдат свикани преговори между ЕС, САЩ и Русия. Това съобщи в Брюксел премиерът Бойко Борисов, който пристигна за участие в извънредното заседание на Европейския съвет.

Без да се спре източникът на мигрантските вълни, следват вълна след вълна. Това са много милиони мигранти, посочи той. Премиерът съобщи, че днес е получил писмо от своя турски колега. По неговите думи Турция изнемогва с милионите бежанци на нейна територия, съобщава БТА.

С влошаването на времето мигрантският натиск ще стане по-голям

Времето се разваля, тези хора няма къде да се върнат обратно в Сирия и в другите държави, откъдето са тръгнали. Натискът върху границите ще стане огромен. С турския премиер разсъждаваме върху варианта в Сирия да бъде създадена зона за сигурност, където хората да бъдат близо до родните си места, да им се помага там, а и конфликтът да се прекрати час по-скоро, посочи Борисов.

"В писмото пише, че каквото и да се полага от ЕС като усилия тези над 10 милиона имигранти се очаква да влязат в България и двете външни граници са Гърция и България. Турците полагат огромни усилия и се държат изключително хуманно и европейски", заяви още премиерът.

Премиерът определи отношението на турската страна към мигрантите като изключително хуманно и европейско, и отбеляза, че Анкара досега е отделила за тази цел милиарди долари. По неговите думи за турската страна е все по-трудно да удържа мигрантите, които няма къде да се върнат и трябва да влязат в България, за да отидат някъде. Колкото по-здраво затваряме границите, толкова натискът върху тях (Турция - бел. кор.) се увеличава, добави премиерът.

Той съобщи, че днес ще предложи на своите колеги да бъде свикана незабавно среща между САЩ, Русия и ЕС, на която глобално да бъде решен въпросът с източниците на сегашните напрежения. Според него зоната за сигурност в Сирия трябва да бъде изградена без отлагане, за да може хората, останали без подслон в Европа, да имат лагери и човешки условия с финансите, които ЕС харчи и в момента, за да имат временни условия за живот, а след това да се върнат у дома си.

Борисов заяви в отговор на въпрос, свързан с възможността за военна намеса в Сирия, че не е съгласен, че е задължително решаването на проблемите с военна операция. Военна операция ще има срещу тези, които не разбират от добро, поясни той. Виждате, арабският свят не приема мюсюлмани, а ни дава пари да правим джамии в Европа - струва ми се малко подигравателно, коментара Борисов.

По повод трите наказателни процедури, заведени от Европейската комисия срещу нашата страна по въпроси, свързани с миграционното законодателство, той изрази очакването да не се стига до налагането на глоби. Условията за прием на бежанци у нас по неговите думи не са такива, каквито бихме искали, но същевременно има хиляди българи, които живеят в не по-добри условия. Имаме стотици хиляди роми, за които полагаме огромни грижи, милиарди от социалните фондове отиват всяка година, за да ги задържаме на територията на България, добави министър-председателят.


Виж коментарите (1)

Още по темата (832):
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
11.10.2022 Бургаският съд отчита увеличение на делата за трафик на мигранти
26.09.2022 Синът на Софи Маринова загази сериозно
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...
Богомил Пешев: Киното създава паралелна реалност и ни дава възмож...
Нинова: Честита Цветница! Нека върбовите клонки внесат в домовете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).