Борисов във Варна: Направили сме си домашното!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
15:03 / 25.08.2017
4155
Направили сме си домашното да не сме в никакъв риск за Еврозоната. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на пресконференцията след срещата му с президента на Френската република Еманюел Макрон в двореца "Евксиноград" във Варна.

"Да благодарим и на Деси Радева, че пое ангажимента с първата дама, за да проведем тези пленарни разговори. Няколко детайла само ще спомена. Благодарих на президента Макрон за подкрепата към Договора между България и Македония. Хубавото на нашето приятелство е, че дори и критичните теми, които изискват по-сериозен дебат, можем да ги обсъждаме в една много приятелска и честна обстановка. Говорихме за Берлинския процес, кохезията, присъединяването на Западните Балкани. На мен много ми се иска, понеже ЕС е едно голямо цяло, да говорим за перспектива не само на думи", заяви Борисов. 

По думите му президентът Макрон иска това, което е говорил в кампанията си да се случи във Франция. "Така и ние. Като казва перспектива за Балканите, трябва да можем да казваме как я виждаме във времето", обясни премиерът.

По думите му на второ място е изключително важно да има ясни критерии и всяка страна в ЕС да се стреми да ги спазва, тъй като се наблюдава все повече говорене за Европа на две скорости и дори открита конфронтация по теми между държави членки на ЕС.

"В България сме се постарали и всеки един от тях сме спазили. Критериите за Шенген - ЕК казва, че са спазени, Европейският парламент също. Искрено се надяваме, че с този нов Шенген в следващите 2-3 месеца да го направим и в следващите 2-3 години България да си заеме мястото. Благодаря за подкрепата за чакалнята на Еврозоната", добави премиерът. 

Той подчерта, че България и тук е издържала всички стрес-тестове. "Бюджетът ни е в излишък, в първата тройка сме по нисък външен дълг. Стабилен фискален резерв, валутен борд и огромен резерв в Българската централна банка. Направили сме си домашното да не сме в никакъв риск за Еврозоната.", каза още Бойко Борисов.



Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (5)

Още по темата (14):
25.08.2017 Макрон: Ще подкрепя Борисов в усилията му България да бъде приета в "чакалнята“ на еврозоната
25.08.2017 Румен Радев: Визитата на президента Макрон е знак за развитие на добрите отношения между България и Франция
25.08.2017 Макрон: България е изпълнила критериите за членство в Шенген
25.08.2017 Почетен шпалир от матроси за Макрон в "Евксиноград"
25.08.2017 Варна под блокада, снайперисти пазят от покривите
25.08.2017 Премиерът Борисов посрещна френския президент Макрон на летище "Варна“
Още новини от Национални новини:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...
Богомил Пешев: Киното създава паралелна реалност и ни дава възмож...
Нинова: Честита Цветница! Нека върбовите клонки внесат в домовете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).